Sirijska vojska zarobila britanske vojnike, Britanija negira
Pošto je zavjera propala uslijed brzog napredovanja sirijske vojske, SAD su otkazale sve operacije stranih jedinica i naredile da se smjesta povuku iz istočne Gute, kroz istočna predgrađa Damaska, uključujući grad Dumu.

Sirijska vojska zarobila britanske vojnike, Britanija negira

Vijesti / Svijet | 12. 04. 2018. u 10:58 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici sirijske vojske zarobili su određen broj britanskih vojnika tijekom vojne operacije u području sirijske istočne Gute, prenijela je agencija al-Mayadeen.

Smatra se kako su zarobljeni vojnici dio međunarodnih snaga koje su raspoređene u području kako bi izvršile kopneni napad na sirijsku prijestolnicu Damask, u suradnji sa SAD-om, prenijela je Srna.

U izvještaju medija navodi se da su SAD i druge članice NATO saveza, uključujući Jordan i Izrael, planirale da izvrše napad sa nekoliko frontova, ali da je plan propao uslijed brzog napredovanja sirijskih oružanih snaga tijekom prošlog mjeseca.

U okviru zavjere su, navodno, planirani masivni zračni napadi SAD, kao i napadi izraelskih zrakoplova, kako bi se otvorio put za napad kopnenih snaga, objavio je Sputnik.

"Nakon što je otkrivena zavjera, zapovjednici sirijskih i ruskih snaga su započeli operaciju u istočnoj Guti, kako bi odbili napade", izjavili su izvori za al-Mayadeen i agenciju Fars.

Pošto je zavjera propala uslijed brzog napredovanja sirijske vojske, SAD su otkazale sve operacije stranih jedinica i naredile da se smjesta povuku iz istočne Gute, kroz istočna predgrađa Damaska, uključujući grad Dumu.

S druge strane, britansko ministarstvo obrane zanijekalo je ove navode.

''Velika Britanija još uvijek nije donijela odluku kako reagirati na informacije o kemijskom napadu u Siriji, rekao je David Davis'', ministar za Brexit u britanskoj vladi. Dodao je kako svaki korak treba razmotriti pažljivo i poduzeti ga na osnovu dokaza.

''Nema još odluke, o tome će danas raspravljati ured'', rekao je Davis.

Dodao je kako je situacija u Siriji užasna te da svijet mora spriječiti korištenje kemijskog oružja.

''Ali, veoma su osjetljive okolnosti i moramo donijeti odluku svjesno i pažljivo'', rekao je Davis.

Snage sirijskog režima preuzele su u potpunosti kontrolu nad Dumom, posljednjim pobunjeničkim uporištem u Istočnoj Guti, objavile su u četvrtak ruske novinske agencije navodeći vojnog dužnosnika.

S druge strane, američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali su u srijedu o krizi u Siriji i dogovorili se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu, objavila je Bijela kuća. SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu, za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

 Portal War Time tvrdi kako su kineski borbeni brodovi, koji se nalaze u Sredozemnom moru, dobili naređenje da se u slučaju ratne eskalacije u ovom dijelu svijeta podrede zapovjedništvu ruske Ratne mornarice.

Portal zaključuje da to, praktično, znači da eventualni američki udar po ciljevima u Siriji neće moći proći bez aktivnog sudjelovanja i Vojske Kine.

Dok zapadni mediji izvještavaju o pokretima američkih, britanskih i francuskih snaga, ruska Crnomorska flota i dobar dio ruskih zračnih pukovnija strateške namjene podigli su stupanj borbene spremnosti kao i dobar dio jedinica koji u svom sastavu imaju strateške bombardere.

Kopirati
Drag cursor here to close