Sporazum

Sirijska vojska ušla u stari dio grada Homsa

Vijesti / Svijet | 09. 05. 2014. u 20:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska vojska je u petak ušla prvi put u posljednje dvije godine u stari dio grada Homsa, nakon povlačenja posljednjih pobunjenika u okviru sporazuma između zaraćenih strana.

Odlaskom pobunjenika iz povijesnog središta po veličini trećeg grada u Siriji, izmučenog dvogodišnjom opsadom, jakim bombardiranjem i glađu, režim pojačava svoj položaj u ratu protiv onih koje nazivaju "teroristima".

Ovo je prvi put od kraja 2011. godine da vojska uđe u stari Homs (središte), stari grad nazvan "glavni grad revolucije", odakle je krenula oružana pobuna protiv režima.

Započeti su radovi na raščišćavanju i demontiranju bombi, rekao je guverner Homsa Talal el-Barazi.

Čim je ušla vojska, počele su ulaziti na stotine civila, rekla je novinarka agencije AFP.

Ganuti, sa suzama u očima, muškarci, žene i djeca su se vratili u svoje četvrti. Mnogi su morali razgrtati ruševine da bi došli do ruševina svojih domova. Mnogi su bili u šoku.

Ovo je prvi put da jedan sporazum između režima i pobunjenika dozvoli povlačenje pobunjenika iz nekog grada u zemlji od početka rata koji je uništio zemlju i u kojem je poginulo više od 150.000 ljudi.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), u skladu s ovim sporazumom, stigla je hrana u petak u dva šiitska grada pod opsadom pobunjenika u regiji Alepa.

Kopirati
Drag cursor here to close