Ispaljeni projektili

Sirijska protuzračna obrana oborila dva projektila

Državna televizija nije spomenula tri projektila koja su ispaljena na vojni aerodrom Dumair, sjeveroistočno od Damaska.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2018. u 11:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska protuzračna obrana oborila je projektile ispaljene na sirijsku zrakoplovnu bazu Shayrat u pokrajini Homs u ponedjeljak navečer, i na drugu bazu sjeveroistočno od prijestolnice Damaska, javili su sirijska državna televizija i medij proiranskog Hezbollaha.

Sirijska državna televizija prikazala je snimke projektila koji je oboren iznad zrakoplovne baze samo nekoliko dana nakon američkog, britanskog i francuskog napada u znak odmazde za sumnjivi kemijski napad na grad Douma u neposrednoj blizini Damaska.

Državna televizija nije spomenula tri projektila koja su ispaljena na vojni aerodrom Dumair, sjeveroistočno od Damaska, za koje medijska služba proiranskog Hezbollaha navodi da je presrela sirijska protuzračna obrana.

Pobunjenički izvori tvrde da je aerodrom Dumair velika zrakoplovna baza korištena u golemoj vojnoj kampanji  sirijske vojske uz podršku ruske vatrene sile na preuzimanju Istočne Gute, pobunjeničke enklave u predgrađima Damaska.

Glasnogovornik Pentagona izjavio je da nije bilo američkih vojnih aktivnosti u to vrijeme.

Upitan o raketnom napadu, portparol izraelske vojske je izjavio: "Mi ne komentiramo takve izvještaje".

Zrakoplovna baza Shayrat napadnuta je u američkom napadu krstarećim projektilima, u odgovoru na kemijski napad u kome je ubijeno najmanje 70 ljudi, među kojima i djece, u pobunjeničkom gradu Khan Sheikhounu.

Izreael je napadao lokacije sirijske vojske mnogo puta tijekom sirijskog rata, pogađajući konvoje i baze proiranskih policija koje se bore na strani snaga  sirijskog predsjednika Bashara al- Assada.

Izrael dugo tvrdi da Iran širi svoj utjecaj na pojas teritorije koji se proteže od iračke do libanske granice, gdje prema izraelskim navodima Iran opskrbljuje Hezbollah oružjem.

Francuska daje 50 milijuna eura hitne humanitarne pomoći Siriji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nakon sastanka sa grupom nevladinih organizacija u Parizu  izjavio je da će Francuska izdvojiti 50 milijuna eura na ime hitne humanitarne pomoći Siriji.

''Okupio sam nevladine organizacije koje rade na terenu u Siriji. Suočena s humanitarnom situacijom, Francuska uspostavlja hitan program od 50 milijuna eura", naveo je Makron  sinoć na svom zvaničnom nalogu na Twitteru.

Ta sredstva će biti upućena nevladinim organizacijama i agencijama UN-a koje rade na terenu u Siriji, uključujući ured UN za humanitarna pitanja, priopćila je Jelisejska palata, prenosi Reuters.

Predstavnici 20-ak nevladinih organizacija prisustvovali  su sastanku s Macronom u Jelisejskoj palači, među kojima su i Crveni križ i  humanitarna organizacija Care.

Prema procjenama UN-a humanitarna pomoć je u Siriji potrebna za oko 13 milijuna ljudi,od kojih su šest milijuna djeca.

 U četvrtak je UN priopćio  kako se nada da će sakupiti sredstva za najmanje 100.000 Sirijaca kojima je pomoć očajnički potrebna nakon što je višemjesečnim borbama okončana opsada Istočne Gute, koja je godinama trajala.

Inspektorima OPCW-a odobreno da u srijedu uđu u Doumu

Istražiteljima iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u ovoj sedmici bit će omogućen pristup Doumi, poprištu navodnog kemijskog napada u Siriji, saopćio je visoki ruski diplomata.

Eksperti iz nadzorne agencije doputovali su u subotu u Damask kako bi istražili navodni napad kemijskim oružjem od 7. travnja u Doumi, u predgrađima sirijske prijestolnice Damaska. Sirijska vlada i Rusija u više navrata su negirali da je korišteno kemijsko oružje.

Aleksandar Šulgin, koji obavlja dužnost ruskog predstavnika u OPCW, izjavio je da je do odgode došlo zbog "ozbiljnih pitanja", ali je dodao da će tim inspektora biti u stanuju da uđe u Doumu u srijedu.  

Britansko izaslanstvo ranije je objavila na Twitteru da zahtijeva "neometan pristup" inspektora mjestu navodnog napada.

''Rusija i Sirija moraju surađivati'', priopćilo je britansko izaslanstvo.

Generalni direktor OPCW Ahmet Uzumcu izjavio je kako je inspektorima rečeno da se "još čeka na dovršavanje neriješenih sigurnosnih pitanja prije nego što se omogući bilo kakav pristup".

Sirijske vlasti ponudile su intervjue u Damasku s 22 svjedoka iz Doume.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergrej Rjabkov optužio je Britaniju, Francusku i Sjedinjene Države za odgodu inspekcija zbog "nelegalne oružane akcije" kada su u zapadnim zračnim udarima tijekom vikenda napadnute mete sirijske vojske zbog navodnog napada otrovnim plinom u Doumi, prenosi dpa.

 


Čelnici G-7 izrazili podršku zračnim udarima u Siriji

Čelnici Grupe sedam industrijskih sila objavili su zajedničko priopćenje u kome podržavaju zračne udare pod američkom vodstvom u Siriji. 

Čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Britanije, Sjedinjenih Država i Evropske unije navode u zajedničkom saopćenju objavljenom u utorak da osuđuju napad od 7. travnja kemijskim oružjem u Istočnoj Guti u Siriji. 

G-7 naglašava da "potpuno podržava napore koje su učinile Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska kako bi degradirali sposobnost režima Bashara Assada da koristi hemijsko oružje i da ga odvrate od svakog budućeg korištenja takvog oružja".  

Grupa navodi u priopćenju da su zračni udari tri zemlje izvedeni u subotu bili "ograničeni, srazmjerni i neophodni" i da su uslijedili "tek nakon što su iscrpljene sve raspoložive diplomatske opcije da se režim pridržava međunarodnih normi protiv korištenja kemijskog oružja". 

Članice G-7 naglašavaju da "ostaju predane diplomatskom rješenju sukoba u Siriji", prenosi Associated Press. 

Kopirati
Drag cursor here to close