Istraga u tijeku

Sirija: U helikopterskoj nesreći ozlijeđena 22 pripadnika američke vojske

Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da je 10 pripadnika evakuirano u ustanove više razine skrbi izvan regije.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2023. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i dva pripadnika američke vojske ozlijeđena su u helikopterskoj nesreći u sjeveroistočnoj Siriji u nedjelju, priopćila je američka vojska u ponedjeljak navečer ne otkrivajući uzrok incidenta i ne navodeći težinu ozljeda, prenosi Hina.

Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da je 10 pripadnika evakuirano u ustanove više razine skrbi izvan regije.

Središnje zapovjedništvo, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku, priopćilo je da nije zabilježena neprijateljska vatra, ali je dodalo da se uzrok incidenta istražuje.

U Siriji je raspoređeno oko 900 pripadnika američkog osoblja, većina njih na istoku, u sklopu misije borbe protiv ostataka Islamske države. Američke postrojbe ondje su posljednjih godina bile izložene napadima milicije koju podupire Iran.

U ožujku je u napadima u Siriji ranjeno 25 američkih vojnika.Američke snage prvi put su raspoređene u Siriji tijekom kampanje Obamine administracije protiv Islamske države, u partnerstvu sa skupinom pod vodstvom Kurda pod nazivom Sirijske demokratske snage.

Premda je Islamska država sjena skupine koja je vladala trećinom Sirije i Iraka u kalifatu proglašenom 2014., stotine boraca još uvijek se zadržavaju u pustim područjima, gdje ni koalicija predvođena SAD-om ni sirijska vojska, uz potporu Rusije i milicije koje podržava Iran, nemaju punu kontrolu.

Tisuće drugih boraca Islamske države nalaze se u pritvorskim objektima koje čuvaju Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, američki ključni saveznici u zemlji.

Američki dužnosnici kažu da bi Islamska država ponovno mogla postati velika prijetnja.

Prijetnje milicija koju podupire Iran američkim snagama podsjetnik su na složenu geopolitiku Sirije, gdje sirijski predsjednik Bašar al-Asad računa na potporu Irana i Rusije, a američke snage smatra okupatorima.

Kopirati
Drag cursor here to close