Flagrantni napad

Sirija odbacila američko-turski sporazum o 'sigurnoj zoni' na sjeveru zemlje

Turska i SAD dogovorile su se u srijedu da će zajednički uspostaviti tampon zonu na sjeveru Sirije, zaustavljajući prijetnju turskom vojnom ofenzivom u regiji.
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2019. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirija je u četvrtak odbacila američko-turski plan o uspostavi takozvane sigurne zone u sjevernom dijelu ratom razrušene zemlje, nazvavši ga "flagrantnim napadom" na sirijsku suverenost i teritorijalni integritet.

Turska i SAD dogovorile su se u srijedu da će zajednički uspostaviti tampon zonu na sjeveru Sirije, zaustavljajući prijetnju turskom vojnom ofenzivom u regiji.

"Sirija kategorički i apsolutno odbija sporazum američkih i turskih okupatora o uspostavi takozvane sigurne zone", objavila je sirijska novinska agencija SANA pozivajući se na neimenovanog dužnosnika iz ministarstva vanjskih poslova.

"Sirija poziva međunarodnu zajednicu i UN da osude očiglednu američko-tursku agresiju, koja predstavlja opasnu eskalaciju sukoba i prijetnju miru i sigurnosti u regiji i svijetu", dodao je dužnosnik.


Tursko ministarstvo obrane i američko veleposlanstvo u Ankari objavili su u srijedu dogovor i rekli da se nadaju da će zona "postati mirovni koridor" u regiji. Cilj sporazuma je također poslati kući sirijske izbjeglice iz Turske.

Do sporazuma je došlo samo dan nakon što je Ankara zaprijetila vojnom ofenzivom na kurdske pobunjenike u Siriji koje podržava SAD. Ankara kurdsku miliciju, koja je odigrala ključnu ulogu u borbi protiv militanata Islamske države u Siriji, smatra terorističkom organizacijom.

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da zona treba biti duga oko 40 kilometara i da SAD i turski vojnici zajednički razoružaju i povuku kurdske sigurnosne snage sa sjevera Sirije.

Nije poznato kako će i kada biti uspostavljena sigurna zona, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close