"Veliki molitveni dan"

Sindikati u Danskoj protive se ukidanju vjerskog praznika

čekuje se da će "Veliki molitveni dan", koji je 1686. godine proglašen državnim praznikom, biti ukinut kao državni praznik.
Vijesti / Svijet | 28. 01. 2023. u 17:21 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati u Danskoj reagiralii su na plan koalicione vlade da ukine jedan od 11 državnih praznika kako bi osigurala novac za vojsku.

Lizette Risgaard, predsjednica Danske konfederacije sindikata, izjavila je da je plan ukidanja nacionalnog praznika jasan napad na danski primjer.

Približno 500.000 ljudi potpisalo je kampanju koju je pokrenula konfederacija, koja ima 1,3 milijuna članova, kako bi spriječila implementaciju plana.

I udruženja koja predstavljaju vojno osoblje i crkve također su protiv plana.

Premijerka Mette Frederiksen je u govoru u parlamentu rekla da su izdaci za obranu i sigurnost, zdravstvene usluge, psihijatriju i zelenu tranziciju prilično visoki.

Važno je napomenuti da je pitanje odbrane došlo do izražaja u zemlji, posebno s početkom ukrajinsko-ruskog rata.

Koaliciona vlada koju čine Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i Umjerena partija odlučila je 15. prosinca 2022. godine otkazati jedan od 11 državnih praznika.

Očekuje se da će "Veliki molitveni dan", koji je 1686. godine proglašen državnim praznikom, biti ukinut kao državni praznik.

Kopirati
Drag cursor here to close