Zaustavljanje rata

Scholz: Njemačka je spremna na pregovore s Putinom

Scholz je precizirao da telefonski razgovori sa Putinom nisu neprijatni, priznajući da su njihovi stavovi "potpuno različiti".
Vijesti / Svijet | 29. 01. 2023. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je spreman nastaviti telefonske razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u okolnostima rata u Ukrajini.

"Tijekom proteklih 11 mjeseci razgovarao sam sa Putinom iznova i iznova, kao što to čini francuski predsjednik Emanuel Macron. Posljednji poziv je bio početkom prosinca. I ponovno ću razgovarati sa Putinom telefonom jer je neophodno da razgovaramo", rekao je Scholz.

Scholz je precizirao da telefonski razgovori sa Putinom nisu neprijatni, priznajući da su njihovi stavovi "potpuno različiti".

Njemački kancelar je ukrajinsku krizu opisao kao "potpuno neprihvatljivu" i napomenuo da to nije jedina tema koja je bila na dnevnom redu njegovih telefonskih razgovora sa Putinom.

"Ponekad se radilo i o specifičnim pitanjima kao što su razmjena zatvorenika, izvoz žitarica iz Ukrajine i nuklearna elektrana Zaporožje", rekao je Scholz.

Na kraju, razgovori se moraju vratiti na "pravo pitanje" kako svijet može riješiti ovu "užasnu situaciju", rekao je Scholz i dodao da je "očigledan" preduvjet za to povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Putin i Scholz održali su posljednji telefonski razgovor 2. prosinca, kada je ruski lider detaljno objasnio fundamentalne pristupe svoje zemlje ratu u Ukrajini, priopćio je Kremlj.

Kopirati
Drag cursor here to close