Potres u Albaniji

Šest poginulih u snažnom potresu u Albaniji

Tijela dvije žene pronađena su ispod ruševina u stambenoj zgradi u sjevernom mjestu Thumane, a jedan muškarac je poginuo nakon što ga je uhvatila panika i iskočio je sa zgrade u mjestu Kurbin, priopćila je glasnogovornica ministarstva obrane.
Vijesti / Svijet | 26. 11. 2019. u 10:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje šest osoba poginulo je u najsnažnijem potresu koji je pogodio Albaniju posljednjih desetljeća. Potres je pogodio prijestolnicu Tiranu i njenu okolinu u ranim jutarnjim satima u utorak. Nekoliko zgrada se srušilo pod čijim su ruševinama ostali zarobljeni brojni mještani.

Potres jačine 6,4 stupnjeva Richtera dogodio se nešto četiri sata ujutru po lokalnom vremenu, priopćio je Američki geološki uvod (USGS), i drugo je snažno podrhtavanje tla u toj regiji u dva mjeseca.

Potres je imao epicentar 30 kilometara zapadno od Tirane, na maloj dubini u zemlji od 10 kilometara, priopćio je USGS.

Tijela dvije žene pronađena su ispod ruševina u stambenoj zgradi u sjevernom mjestu Thumane, a jedan muškarac je poginuo nakon što ga je uhvatila panika i iskočio je sa zgrade u mjestu Kurbin, priopćila je glasnogovornica ministarstva obrane.

Tijela tri ostale žrtve pronađena su pod ruševinama dvije stambene zgrade u Durresu, priopćilo je ministarstvo obrane.

Radnici službe za vanredne situacije izjavili su za lokalne medije da je među poginulima starica koja je uspjela spasiti svog unuka štiteći ga svojim tijelom.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju srušenu zgradu u Durresu, 40 kilometara zapadno od Tirane, na jadranskoj obali zemlje. Ostali snimci prikazuju napukline na zgradama izazvane rušenjem fasada, uključujući i jedan stan kome je srušen kompletan zid spavaće sobe.

''Vatrogasci i vojnici još pomažu mještanima zarobljenim pod ruševinama u Durresu i u obližnjem mjestu Thumane'', izjavila je novinarima glasnogovornica ministarstva obrane.

Vladin glasnogovornik izjavio je za Reutersu da je najveća šteta zabilježena na zgradama u Durresu i da su dvije osobe iz tog mjesta prebačene u bolnicu u Tirani.

Svjedoci su izjavili Reutersu da su mještani bježali iz zgrada u Tirani, od kojih su neki nosili bebe u naručju. Snabdijevanje strujom prekinuto je u nekoliko kvartova.

Tri sata nakon najvećeg potresa, snažno podrhtavanje tla pogodilo je grad, poznat po svojoj živopisnoj mješavini arhitektonskih stilova iz prošlosti zemlje.

Nekoliko podrhtavanja tla registrirano je nakon snažnog potresa, koji se također mogao osjetiti širom Balkana i južne talijanske regije Puglia.

Smještena duž obale Jadranskog i Jonskog mora, Albanija je ima redovne seizmičke aktivnostima.

Ta balkanska zemlja najsiromašnija u Europi, dok prosječni prihodi iznose manje od trećine prosječnih primanja u Europskoj uniji, sudeći po podacima Eurostata, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close