Akcija nepalske Vlade

Još se ne zna koliko je mrtvih na Mount Everestu

Četiri tijela su bila otkrivena zbog topljenja snijega i odnesena u bazni kamp, odakle su prebačena u bolnicu u Katmandu na identifikaciju.
Vijesti / Svijet | 06. 06. 2019. u 08:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekspedicija nepalske vlade na Mount Everest pokupila je četiri tijela s najvišeg vrha na svijetu i uklonila 11 tona smeća.

Penjači su se vratili sa 8.850 metara visoke planine rekavši da su staze pune otpada, korištenih boca s kisikom, poderanih šatora, konzervi i plastičnih vrećica.

Dio smeća je odnesen u Katmandu na reciklažu.

Dužnosnici su naveli da je ovo bila uspješna misija, ali su dodali da se još smeća mora pokupiti, jer je dio prekriven snijegom.

Nisu mogli procijeniti koliko točno otpada ima na planini. Većina je bila u kampovima 2 i 3, gdje se penjači odmaraju kada idu prema vrhu.

Tim za čišćenje sastavljen od 20 šerpa pokupio je pet tona smeća u travnju i svibnju s različitih lokacija iznad baznog kampa i još šest tona na područjima ispod, rekao je Dandu Raj Ghimire, direktor Odjela za turizam.

"Nažalost, dio smeća u vrećama nije se mogao ponijeti zbog lošeg vremena", naveo je.

Četiri tijela su bila otkrivena zbog topljenja snijega i odnesena u bazni kamp, odakle su prebačena u bolnicu u Katmandu na identifikaciju.

Penjači koji pokušavaju sići s planine nekada nisu u stanju nositi tijela onih koji su bili s njima.

Na neplaskoj strani planine u svibnju je preminulo devet planinara, dok su dvojica nestala na tibetanskoj strani, što je najsmrtnosnija penjačka zona od 2015. godine.

Penjači su naveli da je na planini gužva te da moraju čekati u "zoni smrti", koja se nalazi ispod vrha, gdje nedostatak kisika može biti fatalan.

Više od 300 planinara je preminulo na Mont Everestu od kako je prvi put osvojen vrh 1953. godine.

Nije jasno koliko još tijela je na planini, jer ne postoje službeni podaci.

Stotine penjača i njihovih vodiča provode tjedne na Everestu svakog proljeća.

Nepal je ove godine izdao 381 dozvolu za penjanje, a svaka košta 11.000 dolara, što je važan izvor prihoda za ovu zemlju, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close