Krvava bitka za Bahmut

Šef Wagnera: Ruska vojska se povukla kod Bahmuta i otvorili su naše bokove

Reuters nije mogao provjeriti njegove navode, a rusko ministarstvo obrane ih zasad nije komentiralo.
Vijesti / Svijet | 18. 05. 2023. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner koja već gotovo godinu dana pokušava osvojiti istočni ukrajinski grad Bahmut, danas je optužio regularnu rusku vojsku da se povukla 570 metara sjeverno od grada te ostavila bokove vagnerovaca otvorenima za ukrajinski protunapad.

Reuters nije mogao provjeriti njegove navode, a rusko ministarstvo obrane ih zasad nije komentiralo, piše Index.hr.

Wagnerove snage predvodile su napad na Bahmut u jednoj od najkrvavijih i najduljih bitaka u ratu, koji Moskva i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom". U posljednjih nekoliko mjeseci vagnerovcima u Bahmutu i oko njega podršku pružaju i postrojbe regularne ruske vojske.

Prigožin, koji je i ranije optuživao rusko ministarstvo obrane te vodeće generale da ne čine dovoljno kako bi podržali njegove plaćenike, danas je zamolio ministarstvo obrane da "napravi sve kako bi zaštitilo bočne dijelove bojišnice" nakon, kako tvrdi, povlačenja postrojbi ruske vojske.

"Nažalost, postrojbe ruskog ministarstva obrane povukle su se do 570 metara sjeverno od Bahmuta i otvorile naše bokove", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

"Apeliram na vodstvo ministarstva obrane - javno - jer moja pisma nitko ne čita", rekao je Prigožin, pa se obratio izravno ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu i načelniku Glavnog stožera vojske Valeriju Gerasimovu: "Molim vas, ne prepuštajte im (Ukrajincima, op.a.) naše bokove."

Wagner tvrdi da je osvojio velik dio razorenog grada, iako uz enormne gubitke. No ukrajinska vojska tvrdi da je u posljednjim danima zauzela više desetaka kvadratnih kilometara oko Bahmuta.

Kopirati
Drag cursor here to close