Jens Stoltenberg

Šef NATO-a: Jasna nam je zabrinutost Turske

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska.
Vijesti / Svijet | 12. 06. 2022. u 18:19 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legitimna je zabrinutost Turske za vlastitu sigurnost, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Helsinkiju komentirajući protivljenje službene Ankare članstvu Finske i Švedske u tom savezu.

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska te da njezinu zabrinutost, kao važne članice tog saveza, treba shvatiti ozbiljno.

"Kad vrijedan saveznik izražava zabrinutost zbog terorizma i mi to ozbiljno shvaćamo", naglasio je Norvežanin. Dvojica čelnika rekla su da rade s Turskom kako bi se riješile sve nesuglasice između triju strana. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju "teroriste" Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Finski predsjednik je rekao da njegova država "ne tretira" PKK-ovce drugačije od aktualnih članica NATO-a pa da je stoga teško razumjeti što Turska očekuje od Helsinkija, no da će o tome nastaviti razgovarati.

Stoltenberg i Niinisto tijekom 20 minuta duge konferencije nisu spomenuli Hrvatsku i predsjednika Zorana Milanovića, koji poziva na blokadu članstva dviju država zbog kršenja političkih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Niinisto je ulazak dviju zemalja u NATO prozvao povijesnim događajem za Finsku, ali i nordijske zemlje. Finska i Švedska podnijele su kandidaturu za članstvo u NATO-u zabrinute za svoju sigurnost nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Stoltenberg će u ponedjeljak doputovati u Švedsku, gdje će razgovarati s premijerkom Magdalenom Andersson, a sve se događa desetak dana do summita NATO-a u Madridu 29. lipnja na koji su dvije zemlje kandidatkinje pozvane.

Na novinarsko pitanje da objasni usporavanje s obzirom na to da se nakon podnošenja kandidatura dviju zemalja govorilo o ubrzanom procesu, Stoltenberg je odgovorio da summit u Madridu nikad nije bio spominjan kao događaj na kojem će biti odobrene aplikacije Finske i Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close