Zapadne zemlje

Sedam najgorih napada na muslimane u zadnje tri godine

Ovo su neki od najsmrtonosnijih napada posljednjih godina:
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2019. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojstvo 49 osoba u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu na Novome Zelandu, najnoviji je u seriji napada na muslimane koje su počinili uglavnom desni ekstremisti u zapadnim zemljama. Ovo su neki od najsmrtonosnijih napada posljednjih godina:

Kolovoz 2016. – Njujorški imam i njegov pomoćnik ustrijeljeni su na prometnoj ulici u blizini njihove džamije u Queensu. Policija je rekla da je to zločin iz mržnje. Ubojica je uhvaćen i optužen za ubojstvo.

Prosinac 2016. – 30-godišnjak je ušao u džamiju u Zürichu i počeo pucati u ljude koji su nakon molitve pili čaj. Troje je bilo ozlijeđeno. Isti počinitelj ranije toga dana ubio je još jednu žrtvu. Pobjegao je no kasnije je pronađen mrtav kraj rijeke u blizini džamije gdje se ubio.

Siječanj 2017. – Naoružani čovjek ubio je šest muslimana i ozlijedio je na desetke drugih u napadu na džamiju u gradu Quebecu tijekom večernje molitve. Jedna je žrtva poginula pokušavajući spriječiti pohod napadača. 19 drugih je ozlijeđeno. Ubojica je dobio doživotnu kaznu zatvora.

Svibanj 2017. – Dvojica muškaraca ubijena su kada su pokušali pomoći dvjema muslimankama koje je zlostavljao čovjek u vlaku na sjeverozapadu američke savezne države Oregon. 35-godišnji napadač, koji je izvikivao rasističke poruke nožem je izbo dvojicu putnika, a treći je bio teško ozlijeđen.

Lipanj 2017. – 48-godišnjak u Londonu zaletio se kombijem u vjernike koji su netom prije izašli iz džamije nakon kasnonoćne molitve, ubivši pritom jednog 51-godišnjaka i ozlijedivši devet osoba. Vozač je navodno vikao da “želi ubiti sve muslimane, i da je odradio svoj dio” nakon napada. Vozač je dobio 43 godine zatvora.

Kolovoz 2017. – Broj kaznenih djela protiv muslimana povećao se nakon terorističkih napada u Barceloni i Cambrilsu, gdje su džamije u gradovima Granadi, Fuenlabradi, Logronu i Sevilli bile oskrvnute i gađane molotovljevim koktelima. Tri Marokanca okrutno su napadnuta u Navarri, dok je muslimanka ozlijeđena u napadu ispred madridske podzemne željeznice.

Ožujak 2019. – 28-godišnji Australac, zagovornik bjelačke nadmoći, ubio je 49 ljudi u dvije džamije u Christchurchu. Uhićen je i čeka suđenje, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close