Moskva

Savjetuju rad od kuće, stopa zaraze najviša u tri mjeseca

Sobjanin je upozorio osobe starije od 65 godina , kao i one s kroničnim zdravstvenim problemima, da ostanu kod kuće te da im kupnju obave rođaci.
Vijesti / Svijet | 25. 09. 2020. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Moskve, glavnoga i najvećeg ruskoga grada, savjetovao je u petak poslodavcima da omoguće rad od kuće što je više moguće jer je nacionalna stopa zaraze narasla na najvišu točku u tri mjeseca.

"Danas vas iskreno molim i preporučujem da što više zaposlenika prebacite na daljinski način rada, a da se ne ugroze ključni poslovni procesi u vašoj organizaciji i interesi klijenata", rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Ruska savezna nadzorna služba izvijestila je u petak da je broj slučajeva u zemlji porastao za više od 7.200 u odnosu na prethodni dan, što je najveći broj za taj pokazatelj od kraja lipnja.

Više od 1.500 novih slučajeva bilo je u Moskvi.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je u odvojenom komentaru da se trenutno ne razmatra nova karantena.

"Koliko mi je poznato, o tome se trenutno ne raspravlja", rekao je Peskov a prenosi državna novinska agencija TASS, dodajući da je ruski zdravstveni sustav sada bolje pripremljen za suočavanje s pandemijom.

Rusko već narušeno gospodarstvo teško je pogođeno mjerama karantene uvedenima ranije ove godine, jer su brojne regije stanovnicima naložile da svoje domove napuštaju samo kad je to prijeko potrebno.

Ruska savezna agencija za zdravstvo i prava potrošača Rospotrebnadzor odbacila je u petak nagađanja da je zemlja proživjela početak drugog vala koronaviorusa.

Porast broja slučajeva "nastavak je prvog vala", rekao je predstavnik agencije u komentarima koje je prenio TASS.

Rusija je prijavila ukupno više od 1,1 milijuna slučajeva, što je četvrti najveći broj na svijetu iza Sjedinjenih Država, Indije i Brazila.

S početkom sezone gripe, kako jesenski dani postaju hladniji, Sobjanin je upozorio na povećani rizik od dviju bolesti istodobno.

Kombinacija prehlade i koronavirusa "vrlo je opasna i može imati strašne posljedice", upozorio je Sobjanin u izjavi na svojoj web stranici.

Sobjanin je upozorio osobe starije od 65 godina , kao i one s kroničnim zdravstvenim problemima, da ostanu kod kuće te da im kupnju obave rođaci.

"Ako to nije moguće", dodao je, "idite što rjeđe u trgovinu i ljekarnu i uvijek imajte na licu masku te rukavice", istaknuo je.

U izjavi nije spomenuto novorazvijeno rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V, koje je ovaj mjesec dostupno široj javnosti, prenosi Hina.

Cjepivo je potaknulo prijepore među međunarodnim znanstvenicima zbog tvrdnji da nije dovoljno testirano.

Kopirati
Drag cursor here to close