Priznao odgovornost

Saudijski princ progovorio o ubojstvu

Saudijski prestolonasljednik izjavio je da snosi odgovornost za ubojstvo novinara Jamala Kashoggia, ubijenog prošle godine unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.
Vijesti / Svijet | 26. 09. 2019. u 13:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijski prestolonasljednik izjavio je da snosi odgovornost za ubojstvo novinara Jamala Kashoggia, ubijenog prošle godine unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

U dokumentarcu koji je uradila američka TV mreža PBS, a koji će biti emitiran idući tjedan, otkriva se da je saudijski prestolonasljednik naveo da se ubojstvo novinara dogodilo pod njegovim nadzorom, te zbog toga snosi odgovornost za ubojstvo koje su počinili saudijski operativci.  Muhamed bin Salman, de facto vladar kraljevine, još nije javno govorio o ubojstvu novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu. CIA i neke strane vlade kažu da je on naredio ubojstvo, ali saudijski zvaničnici negiraju da je imao bilo kakvu ulogu u tome, prenosi Reuters.

Smrt Kashoggia je izazvala globalnu osudu, narušavajući reputaciju prestolonasljednika i ambiciozne planove za diverzifikaciju ekonomije najvećeg svjetskog izvoznika nafte i otvaranje zatvorenog saudijskog društva. Od tada također nije posjetio Sjedinjene Države niti Europu.

Nakon početnih demantija, službena saudijska politika optužila je za ubojstvo operativce koji nisu slušali naredbe. Javni tužilac rekao je da je tadašnji zamjenik šefa obavještajne službe naredio vraćanje Kashoggia, koji je postao oštri kritičar Kraljevine, ali vodeći pregovarač naredio je da bude ubijen nakon što rasprave oko njegovog povratka nisu uspjele.

Saud al-Kahtani, bivši vrhunski kraljevski savjetnik za kojeg je Reuters izvijestio da je ubojicama izdao naređenja preko Skype-a, upoznao je tim o novinarovim aktivnostima prije operacije, rekao je tužitelj. Na pitanje kako se ubojstvo moglo dogoditi a da on nije znao za to, princ Muhamed je rekao kako Saudijska Arabija ima 20 miliona stanovnika te 3 miliona državnih službenika.

Nakon što ga je novinar upitao jesu li ubojice mogle koristiti privatne vladine avione, prestolonasljednik je odgovorio da on ima zvaničnike ministre koji prate te stvari i njihov je zadatak i odgovornost da to rade.  Visoki američki dužnosnik izjavio je za Reuters da Trumpova administracija vrši pritisak na službeni Rijad zbog "opipljivog napretka" u nastojanju da drži odgovornim one koji stoje iza ubojstva.

Jedanaest osumnjičenih Saudijaca dovedeni su pred lice pravde u tajnom suđenju, ali je održano samo nekoliko saslušanja. Izvještaj SAD-a pozvao je da se uradi istraga protiv princa Muhameda i drugih visokih saudijskih zvaničnika.

Kopirati
Drag cursor here to close