Novinara planirali drogirat

Otkriveni novi detalji ubojstva; Saudijci nisu dozvolili pregled bunara u dvorištu konzulata

Saudijski dužnosnici su izjavili da je originalani plan bio da uvjere saudijskog novinara Jamala Khashoggija, da se vrati u Saudijsku Arabiju.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2018. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NN  / Saudijski konzulat

Saudijski dužnosnici turskim policajcima nisu dozvolili pregled bunara u dvorištu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, u okviru istrage o smrti novinara Jamala Khashoggija, javlja agencija Anadolija.  

Sigurnosni izvori su izjavili kako su otkriveni novi detalji u istrazi o ubojstvu Khashoggija 2. listopada u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. U okviru istrage, pripadnici snaga sigurnosti su tragali za dokazima u zgradi konzulata i rezidencije konzula.

Doznaje se kako saudijski dužnosnici nisu pripadnicima snaga sigurnosti dopustili pregled dvorišta i bunara.

Novi detalji

Saudijski dužnosnici su izjavili da je originalani plan bio da uvjere saudijskog novinara Jamala Khashoggija, da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Ukoliko Khashoggi to odbije, kako je izjavio jedan dužnosnik CNN-u, naredni korak je bio da ga drogiraju sredstvom za smirenje i odvedu u sigurnu kuću u Istanbulu na 48 sati.

Ukoliko bi Khashoggi i dalje odbijao vratiti se u Saudijsku Arabiju, tim je trebalo da ga ostavi, a lokalni suradnik pusti, naveo je neimenovani dužnosnik.

Saudijski dužnosnik je, također, rekao da je na licu mjesta bio prisutan forenzički ekspert kako bi uklonio sve dokaze o Khashoggijevoj nazočnosti u u konzulatu i u sigurnoj kući tako da, ukoliko bi Khashoggi kasnije rekao da je bio kidnapiran, ne bi bilo dokaza za to.

Forenzički tim

Dužnosnik je rekao da je 15 Saudijaca sudjelovalo u operaciji, njih devet je bilo u konzulatu, tri ili četiri da ga ispituju i ostali da se bave logistikom.

Ostatak tima je čekao u sigurnoj kući, naveo je neimenovani dužnosnik. Rekao je CNN-u da je Khashoggi bio uznemiren nakon što mu je rečeno da će biti drogiran i odveden u sigurnu kuću, kada je počeo suprotstavljati se i tada je zadavljen i preminuo je.

Podsjetimo, novinar i kolumnist lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2.  listopada nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro priopćile da je Khashoggi ubijen tijekom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubojstvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubojstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close