Rješavanje političkog spora

Saudijska Arabija ponovno otvara zračni prostor i granice s Katarom

Kuvajtski ministar vanjskih poslova rekao je da će deklaracija biti potpisana na samitu čije je održavanje u decembru ranije pomjereno.
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arbija od ponedjeljka ponovo otvara zračnu, kopnenu kao i morsku granicu prema Kataru, rekao je kuvajtski ministar vanjskih poslova u televizijskom obraćanju, pozivajući se na sporazum o rješavanju političkog spora zbog kojeg su Rijad i njegovi saveznici uveli bojkot Kataru.

Kako navodi viši dužnosnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, okončanje raskola trebalo bi biti potpisano u utorak.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova rekao je da će deklaracija biti potpisana na samitu čije je održavanje u decembru ranije pomjereno, piše RSE.

Kuvajt i Sjedinjene Države pokušavaju okončati nesporazume u kojima su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske, trgovinske i putničke veze s Katarom sredinom 2017. godine.

Ovaj razvoj posljednji je u nizu bliskoistočnih dogovora postignutih uz pomoć Washingtona s ciljem izgradnje jedinstvene fronte protiv Irana.

“Postignut je sporazum o otvaranju zračnog prostora i kopnenih i morskih granica između Saudijske Arabije i Kuvajta od večeras”, rekao je Ahmad Nasser al-Sabah na kuvajtskoj televiziji.

Saudijska državna agencija SPA citirala je saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana kako je rekao da će godišnje okupljanje zaljevskih čelnika ujediniti Zaljev “suočen s izazovima s kojima se suočava regija”.

Četiri države koje su podržavale bojkot optuživale su Katar da podržava terorizam. Doha odbija optužbe i navode da embargo ima za cilj umanjenje njihovog suvereniteta.

Dohi je postavljeno 13 zahtjeva, od zatvaranja televizije Al Jazeera, zatvaranja turske baze, do prekida veza s Muslimanskom braćom i smanjenja veza s Iranom.

Iako je Saudijska Arabija jasno stavila do znanja da namjerava ukinuti blokadu, još nema informacija od ostale tri zemlje. No kako prenosi Reuters, jedan od Trumpovih dužnosnika je rekao da su “njihova očekivanja” kako će i oni ukinuti blokade.

Viši savjetnik Bijele kuće Jared Kushner, kojem će se pridružiti izaslanik za Bliski istok Avi Berkowitz i specijalni savjetnik State Departmenta Brian Hook, prisustvovat će potpisivanju sporazuma.

Ako sporazum bude potpisan, zaljevski spor bit će dodan nizu postignuća Kushnerovog tima koji uključuje i normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka.

Kopirati
Drag cursor here to close