Hrabra nova Kanađanka

Saudijka Rahaf koja je pobjegla iz svoje zemlje dobila azil u Kanadi

Rahaf Mohammed al-Qunun doputovala je na Međunarodni aerodrom Pearson u Torontu, a tom prilikom nosila je majicu s natpisom Canada
Vijesti / Svijet | 13. 01. 2019. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska tinejdžerica koja je nedavno pobjegla u Tajland tvrdeći da je izložena zlostavljanju unutar pobitelji, a koja je potom dobila azil u Kanadi, doputovala je u subotu u kanadski grad Toronto, javlja Anadolija.

Rahaf Mohammed al-Qunun doputovala je na Međunarodni aerodrom Pearson u Torontu, a tom prilikom nosila je majicu s natpisom Canada. Na aerodromu su je dočekali novinari i ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland.

Al-Qunun je pobjegla dok je bila na odmoru u Kuvajtu, gdje se ukrcala na avion za Tajland. Prošle subote je zaustavljena u Bankoku pri pokušaju da uhvati let za Australiju.
Ona se potom zatvorila u hotelsku sobu na aerodromu u Bankoku, odakle je počela pisati poruke putem draštvene mreže Twitter. Između ostalog je zatražila azil u nekoj drugoj zemlji.


Surachate Hakpark, šef Službe za imigraciju Tajlanda, potom je izjavio da je Al-Qunun dobila azil u Kanadi, te da će letom Korean Aira u petak navečer otputovati iz Bangkoka u Seul, a potom u Kanadu, što se i dogodilo.

Mlada Saudijska je po dolasku u Toronto na aerodromu odbila odgovarati na pitanja medija, a kanadska ministrica Freeland je kazala kako je Al-Qunun na putu prema svom "novom domu", te kako je odbila odgovarati na pitanja jer je iscrpljena.

Freeland ju je nazvala "vrlo hrabrom novom Kanađankom".

Pretpostavlja se da bi prihvaćanje tinejdžerice moglo bi dodatno zaoštriti odnose Saudijske Arabije s Kanadom.

Njen slučaj ponovo je skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što grupe za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Kopirati
Drag cursor here to close