Tenzije na granici

Satelitske snimke razotkrile nagomilanu rusku vojsku na ukrajinskoj granici

Objavljene satelitske snimke prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene skupine koje sadrže vojnike i opremu.
Vijesti / Svijet | 07. 12. 2021. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki mediji nastavljaju iznositi dokaze ruskog gomilanja snaga uz granicu s Ukrajinom i priprema za moguću invaziju.

Nakon što je Washington Post objavio dokument američkih obavještajnih službi s kartom navodnih planova za rusku invaziju Ukrajine i satelitskim snimkama ruskih pojačanja uz granicu, Fox News je u ponedjeljak objavio nove, još detaljnije satelitske snimke gomilanja ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom.

Fox News je snimke dobio od američke satelitske tvrtke Maxar Technologies, koja ih je prikuplja posljednjih mjesec dana. Objavljene satelitske snimke prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene skupine koje sadrže vojnike i opremu, odnosno teško naoružanje i vojna vozila, piše index.hr.

  / Satelitske snimke ruske vojske na granici s Ukrajinom

Vojna ofenziva početkom 2022.

Podsjetimo, Washington Post je nekoliko dana ranije objavio neklasificirani obavještajni dokument naslovljen "Potencijal za 175 tisuća ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva", za koji je dobio potvrdu i od američkih dužnosnika.

"Ruski planovi predviđaju vojnu ofenzivu na Ukrajinu već početkom 2022. s razmjerom snaga dvostruko većim od onoga što smo vidjeli prošlog proljeća tijekom ruskih izvanrednih (vojnih) vježbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih skupina bataljuna s procijenjenih 175.000 ljudi, zajedno s oklopom, topništvom i opremom", otkrio je dužnosnik administracije za ove američke novine, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi mogao iznijeti osjetljive informacije.

Neklasificirani dokument američke obavještajne službe koji su ove američke novine objavile, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mjesta. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih skupina na bojištu, zajedno s "novopristiglim" tenkovima i topništvom, navodi se u dokumentu.

  / Satelitske snimke ruske vojske na granici s Ukrajinom

Sastanak Bidena i Putina

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije danas imat će virtualni sastanak na kojem će, jasno, glavna tema biti upravo smirivanje napetosti i odvraćanje moguće ruske invazije na Ukrajinu. Američki dužnosnici otkrili su medijima da će Biden Putinu otvoreno zaprijetiti do sad najstrožim gospodarskim sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu.

Zanimljivo je da je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak odbila garantirati da SAD neće poslati svoje trupe u Ukrajinu u slučaju da Rusi izvrše invaziju, što ju je na press-konferenciji upitala novinarka ABC-a.

  / Satelitske snimke ruske vojske na granici s Ukrajinom

Glasnogovornici Pentagona i Bijele kuće odbijaju isključiti slanje vojske u Ukrajinu

“Neću prejudicirati razgovore predsjednika s našim transatlantskim partnerima, koji će se dogoditi kasnije popodne, a mi ćemo vam dati popis onih koji će sudjelovati u tom pozivu čim prije kako se detalji rasporeda dovršavaju. "Ali rekla bih da je naš cilj ovdje, Cecilia, diplomatski prenijeti da je ovo trenutak da Rusija povuče svoje vojne snage s granice", odgovorila joj je diplomatski Psaki.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby također je odbio isključiti slanje dodatnih američkih snaga u istočnu Europu, gotovo istom formulacijom.

"Neću prejudicirati odluke na ovaj ili onaj način koje administracija može ili ne mora donijeti ovdje. Kao što znate, predsjednik Biden će sutra razgovarati s predsjednikom Putinom. Mislim da moramo dopustiti da se taj razgovor dogodi.”

Kirby je dodao je da su američki vojni savjetnici prethodno bili slani u Ukrajinu na "rotacijskoj" osnovi, ali je odbio reći koliko ih je u zemlji trenutno.

  / Satelitske snimke ruske vojske na granici s Ukrajinom
Kopirati
Drag cursor here to close