Španjolska

Sanchez pred sazivanjem prijevremenih izbora

Španjolski premijer mogao bi biti prisiljen sazvati prijevremene opće izbore ukoliko katalonski separatisti odbace proračun za 2019.
Vijesti / Svijet | 13. 02. 2019. u 12:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski premijer Pedro Sanchez mogao bi biti prisiljen sazovati prijevremene opće izbore ukoliko katalonski separatisti odbace, kako se i očekuje, proračun za 2019. koji je predložila njegova manjinska vlada pod vodstvom Socijalista u parlamentarnom glasanju koje počinje danas.

Nakon propasti sporazuma u posljednji čas o osjetljivom pitanju katalonskog samoodređenja, separatistički zastupnici pridružit će se španjolskim desničarima u glasanju protiv vladinog plana javne potrošnje.

Sanchez je postao premijer u prošloj godini kada su se katalonski separatisti pridružili stranci Podemos koja se protivi mjerama štednje i ostalim manjim strankama u glasanju o nepovjerenju vladi njegovog konzervativnog prethodnika  Mariana Rajoya.

Sanhezova Socijalistička partija drži, međutim, samo 84 mjesta u Donjem domu koji broji 350 zastupnika.

Pregovori s novom separatističkom koalicijom koja je preuzela vlast u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji nakon pokušaja secesije iz 2017. propali su prošle sedmice kada je Sanchezova vlada odbila da prihvati razgovore o samoodređenju, prenosi Reuters.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close