Nigerija evakuira

Šalju besplatan avion po svoje državljane u Južnoj Africi

''Južnoafrička vlada mora preuzeti odgovornost i zaštiti Nigerijce u Južnoj Africi'', kazao je ministar.
Vijesti / Svijet | 05. 09. 2019. u 11:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nigerija jer najavila planove evakuacije svojih državljana iz Južne Afrike nakon vala ksenofobnih napada, što signalizira pogoršanje diplomatskih odnosa između dvije afričke države.

Nigerijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je komercijalna aviokompanija ponudila avion i besplatan prijevoz za evakuaciju nigerijskih državljana koji se žele vratiti iz Južne Afrike, prenosi Anadolu Agency (AA).

''Savjetuje se javnosti da obavijeste svoju rodbinu u Južnoj Africi da iskoriste ovo pohvalno djelo. Nigerijci koji su zainteresirani trebaju se javiti konzulima Nigerije u Pretoriji i Johannesburgu kako bi dogovorili dalje detalje odlaska'', kazao je ministar vanjskih poslova Nigerije Ferdinand Nwonye.

Priopćenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je ministar vanjskih poslova Geoffrey Onyeama rekao da Nigerija neće popustiti pred Pretorijom.

''Južnoafrička vlada mora preuzeti odgovornost i zaštiti Nigerijce u Južnoj Africi'', kazao je ministar.

Podsjetimo, najmanje 100 osoba je uhićeno poslije serije nereda koji su zahvatili Južnu Afriku tijekom vikenda. Dvije osobe stradale su u neredima. Žrtve napada bili su stranci, vlasnici prodavaonica. Neredi su izbili poslije ubojstva taksista.

Val nasilja je počeo u Pretoriji prošlog tjedna, nakon što je taksista ubio lokalni diler droge. Odmah nakon ubojstva u Pretoriji su počeli neredi u kojima su stradale prodavaonice čiji su vlasnici stranci.

U Južnoj Africi je velika nezaposlenost gdje lokalno stanovništvo često optužuje strane državljane da im uzimaju poslove. Također, optužuju strane državljane da se nelojalno natječu sa njima u upravljanju trgovinama, za koje kažu da stranci ne bi trebalo da posjeduju, što je uzrokovalo socijalne nemire.

Kopirati
Drag cursor here to close