Opet postao tražen

Salah Abdeslam postao meta Islamske države

Vijesti / Svijet | 31. 03. 2016. u 16:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni operativac pariških napada Salah Abdeslam, pristao je na suradnju s francuskim istražiteljima čime je ponovno postao najtraženiji čovjek na svijetu. Ovog puta od strane samoproglašene Islamske države.

Ovaj 26-godišnjak uhićen je prije dva tjedna u racijama diljem Bruxellesa, a gotovo četiri mjeseca bio je najtraženiji čovjek u Europi zbog optužbi da je koordinirao i izveo napade u Parizu.

Abdeslam s belgijskim istražiteljima nije želio surađivati sve do napada na zračnu luku u Bruxellesu i metro stanicu u kojima je stradalo 35 ljudi. Nakon napada dao je nekoliko izjava, no, istražitelji su ih nazvali lažnim iskazima.

Uporno je pokušavao okriviti ostale pripadnike ISIL.a za napade u Parizu navodeći kako je on bio zadužen samo za organiziranje prijevoza i organiziranje smještaja.

Sve do danas, Abdeslam je šutio. Nitko ne zna što ga je navelo na suradnju, no izjavio je kako želi surađivati s francuskim istražiteljima.

Prije ovoga izjavio je istražiteljima kako je njegova namjera bila raznijeti se bombom u napadima na Pariz, no predomislio se u zadnji čas. Zbog njegova uhićenja, njegovi su 'suradnici' požurili s napadima u Bruxellesu koje su planirali izvesti na dan Uskrsa.

Kada je nakon napada nestao, vjerovalo se da je otišao u Siriju, no Abdeslam se čitavo vrijeme nalazio u Europi. Vjerojatno iz razloga jer se bojao vratiti u Siriju zbog činjenice da nije izvršio svoj zadatak.

Odvjetnik Salaha Abdeslama tvrdi kako je spreman za izručenje Francuskoj, no belgijski tužitelji tvrde da je bio uključen i u planiranje napada na Bruxelles. Njegov odvjetnik, s druge strane, tvrdi da nije znao za napade u Bruxellesu.

Istražitelji su ga do sada uspjeli staviti u vezu s najmanje dva napadača samoubojica u napadima u Bruxellesu. Otisci prstiju jednog od napadača iz Bruxellesa, Khalida El Bakraouia, koji se raznio u metro stanici, pronađeni su u jednom od stanova pretraženih tijekom racija, zajedno sa otiscima Salaha Abdeslama.

Drugi napadač, Najim Laachraoui, koji se raznio na briselskom aerodromu Zaventem, nalazio se u automobilu kojeg je policija zaustavila na mađarsko-austrijskoj granici, a u kojem se nalazio i Salah Abdeslam.

Sud bi danas trebao donijeti odluku i o zadržavanju ili puštanju na slobodu trojicu muškaraca osumnjičenih za napade u Bruxellesu, Yassine A., Mohamed B. i Aboubaker O., koji se nalaze u pritvoru. Uhićeni su prilikom policijskih racija u nedjelju u sjevernim gradovima Mechelen i Duffel.

U međuvremenu, belgijska je policija izvela još nekoliko racija koje su povezane s racijama u Francuskoj, a čija je svrha razotkrivanje džihadističke ćelije na području obje države. U Francuskoj je danas, džihadist Reda Kriket, osuđen zbog sudjelovanja u radu terorističke organizacije, nakon što je u njegovom domu policija pronašla nevjerojatan arsenal oružja i eksploziva.

Vjeruje se kako je Salah Abdeslam posljednji preživjeli od mreže džihadista koju su činila desetorica muškaraca, a koji su izveli napade na Pariz u kojima je smrtno stradalo 130 ljudi, prenosi Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close