Za svaki slučaj

SAD žele stvaranje fonda od 10 milijardi dolara za Venezuelu

Venezuela je u dubokoj ekonomskoj krizi koju obilježavaju velike nestašice hrane i lijekova, kao i hiperinflacija, dok su milijuni građana pobjegli u susjedne zemlje.
Vijesti / Svijet | 14. 04. 2019. u 14:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD i neke druge zemlje, među kojima i Francuska, žele da osnuju fond od deset milijardi dolara koji će biti na raspolaganju budućim vlastima Venezuele za pokretanje ekonomije, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin.

Mnuchin je rekao da se na tome radi.

Prema njegovim riječima, inicijativa je zaživjela u četvrtak, na sastanku predstavnika 19 država na marginama proljećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Među prisutnim zemljama su bile Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Kanada.

"Kad god sudjelujem na sastanku ovog tipa ne mogu da vjerujem koliko se stanje Venezuelanaca pogoršalo", naveo je Mnuchin, prenosi AlJazeera Balkans.

Venezuela je u dubokoj ekonomskoj krizi koju obilježavaju velike nestašice hrane i lijekova, kao i hiperinflacija, dok su milijuni građana pobjegli u susjedne zemlje.

Više od 50 zemalja, uključujući i SAD priznale su opozicijskog lidera Juana Guaida, predsjednika venezuelanske Nacionalne skupštine, za novog lidera te južnoameričke nacije, dok Rusija, Kina i druge zemlje priznaju i dalje Nicolasa Madura, socijalističkog predsjednika koji je naslijedio Huga Chaveza, za legitimnog šefa države.

Kopirati
Drag cursor here to close