Nisu zadovoljni

SAD zabrinut zbog obrambene suradnje Rusije i Sjeverne Koreje

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će Bijela kuća adekvatno odgovoriti ako Rusija i Sjeverna Koreja postignu bilo kakav sporazum u oblasti obrane
Vijesti / Svijet | 14. 09. 2023. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i Lidera Sjeverne Koreje Kima Jong-una Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog buduće suradnje pomenutih zemalja u oblasti obrane, prenosi Anadolija.

"Kao što smo izrazili zabrinutost zbog odnosa između Rusije i Irana u oblasti obrane, na sličan način smo zabrinuti zbog bilo kakvog razvijanja obrambenih odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby na konferenciji za novinare.

Postupit će na odgovarajući način

Kirby je također rekao da je Rusija koja pruža podršku sjevernokorejskim "ilegalnim nuklearnim i balističkim raketnim programima značajan razlog za zabrinutost".

"Ako odluče krenuti naprijed s nekom vrstom sporazuma o oružju, očito ćemo to uzeti u obzir i postupiti na odgovarajući način", dodao je Kirby.

Američki dužnosnici izjavili su kako strahuju da Sjeverna Koreja šalje artiljeriju i rakete Rusiji kako bi podržala rat protiv Ukrajine, koji traje više od 18 mjeseci.

Unaprjeđivanje odnosa

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jung-un sastali su se u srijedu u Amuru na ruskom Dalekom istoku.

Prije sastanka, Kim je rekao da žele dodatno unaprijediti odnose s Rusijom, dodajući da je uvijek podržavao Putina i odluke ruske Vlade.

Putin je također opisao svoj sastanak s Kimom kao "produktivan" i rekao da su razmijenili mišljenja o situaciji u regiji i bilateralnim odnosima.

Danas je ovjavljeno da su se Rusija i Sjeverna Koreja složile da će dodatno ojačati stratešku i taktičku saradnju i udružiti se u borbi protiv “vojne prijetnje imperijalista“, objavili su danas državni mediji iz Pyongyanga.

Kopirati
Drag cursor here to close