Rat u Ukrajini

SAD: Ukrajina neće koristiti oružje na Teritoriju Rusije

"Postoji veliko povjerenje između Ukrajine i Sjedinjenih Država''.
Vijesti / Svijet | 01. 06. 2022. u 18:24 Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik, Antony Blinken, rekao je da je Ukrajina obećala SAD-u da neće koristiti napredne raketne sustave koje im je poslao SAD na ciljeve koji se nalaze na ruskom teritoriju.

"Postoji veliko povjerenje između Ukrajine i Sjedinjenih Država, kao i između naših saveznika i partnera", rekao je Blinken na konferenciji za novinare, a penosi CNN.

Novo oružje uključivat će M142 visoko pokretni topnički raketni sustav (HIMARS). Sustavi mogu lansirati više precizno vođenih projektila na ciljeve udaljene čak 70 kilometara, što je znatno više od opreme koju Ukrajina trenutno ima.

Glsnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Sjedinjene Države da slanjem oružja namjerno dolijevaju ulje na vatru i rekao da ne vjeruje Kijevu da neće ispaliti oružje na Rusiju.

Peskov je također rekao da Kremlj ne isključuje susret predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, ali da se takvi razgovori moraju unaprijed pripremiti.

Kaže da je rad na mirovnom dokumentu s Ukrajinom davno stao.

"Na rubu smo vrlo duboke prehrambene krize povezane s uvođenjem nezakonitih ograničenja protiv nas i djelovanjem ukrajinskih vlasti koje su minirale put do Crnog mora i odatle ne isporučuju žito, unatoč tome što Rusija ni na koji način ne ometa", rekao je Peskov.

Kopirati
Drag cursor here to close