Korak u pravom smjeru

SAD ublažava restrikcije Kubi

Washington ublažava kurs prema Kubi što se tiče migracija te financijskog i zračnog prometa. No da bi proveo druge važne olakšice američki predsjednik Biden najprije mora uvjeriti svoje stranačke kolege.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2022. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vlada najavila je da će ukinuti niz ograničenja protiv Kube. State Department je priopćio kako će, između ostalog, ponovo uvesti program koji je bio suspendiran nekoliko godina da bi se olakšalo useljavanje članovima obitelji Kubanaca koji žive u Sjedinjenim Državama.

Osim toga, gornja granica za transfere novca iz SAD-a na Kubu, koje su prethodno bile ograničene na 1.000 dolara po tromjesečju, trebaju biti ukinute. Bit će povećan i broj letova između dvije zemlje.

"Mali korak u pravom smjeru"

Istodobno, vlada u Washingtonu je naglasila da sve financijske sankcije protiv pojedinih Kubanaca i institucija ostaju na snazi. Riječ je samo o "reakciji na humanitarnu situaciju" na Kubi i davanju mogućnosti stanovništvu za "gospodarski razvoj", objasnio je visoki američki dužnosnik, piše Deutsche Welle.

Kubanska vlada pozdravila je tu najavu kao "mali korak u pravom smjeru". Međutim, to ne mijenja "ni ciljeve ni glavne instrumente neuspješne američke politike protiv Kube", objavio je na Twitteru ministar vanjskih poslova Bruno Rodríguez.

Nakon povijesnog zbližavanja Kube i SAD-a između 2014. i 2016. pod predsjednikom Barackom Obamom, odnosi dviju zemalja ponovno su značajno zahladnjeli tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. Njegov nasljednik Joe Biden do sada se pridržavao svih sankcija koje je Trump uveo protiv Kube, ali sada pokušava oprezno promijeniti kurs.

"Pogrešna poruka pogrešnim ljudima u krivo vrijeme"

Odnosi SAD-a s komunističkom karipskom državom su politički eksplozivni, ne samo zbog velikog broja kubanskih imigranata. Predsjednik Odbora za vanjske poslove američkog Senata Bob Menendez, inače Bidenov stranački kolega, je izjavio: "Današnjom objavom se riskira slanje pogrešne poruke pogrešnim ljudima u pogrešno vrijeme i iz pogrešnih razloga."

Krajem travnja Sjedinjene Države i Kuba su prvi put u protekle četiri godine održale izravne razgovore na temu migracija na visokoj diplomatskoj razini. Između ostalog, radilo se o provedbi postojećih imigracijskih sporazuma - također s obzirom na nedavni porast ilegalnih migracija iz socijalističke Kube u SAD.

Ministarstvo vanjskih poslova Kube kritiziralo je Sjedinjene Države jer se ne pridržavaju bilateralnog sporazuma koji Kubancima godišnje garantira 20.000 viza. Jedan visokorangirani dužnosnik američke vlade je rekao da ovaj razmjer treba postići što je prije moguće.

Osoblje u američkom veleposlanstvu u Havani svedeno je na minimum prije nekoliko godina zbog "Havanskog sindroma". Od 2016. godine deseci američkih diplomata i članova njihovih obitelji, koji žive u kubanskom glavnom gradu, žalili su se na misteriozne glavobolje, gubitak sluha, vrtoglavicu i mučninu.

Slične su pritužbe kasnije prijavljene i drugdje u svijetu. U izvještaju američke obavještajne službe iz veljače navodi se da su neki slučajevi "Havanskog sindroma" možda ciljano i namjerno izazvani nekim oblikom elektromagnetskog zračenja.

Kopirati
Drag cursor here to close