zaoštrili ton

SAD traži da se Sirija i Rusija istraže zbog 'ratnih zločina' u Alepu

Vijesti / Svijet | 07. 10. 2016. u 17:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik John Kerry zatražio je u petak istragu za "ratne zločine" koje su počinili sirijski režim i njegova saveznica Rusija nakon novog napada na bolnicu u gradu Alepu.

"Prošlu noć režim je ponovno napao bolnicu i ubijeno je 20 osoba, a 100 ranjeno. Rusija i režim duguju svijetu više od objašnjenja o razlozima stalnih napada na bolnice, medicinsku infrastrukturu, napada na djecu i žene", rekao je Kerry.

Pred novinarima je zatražio da nadležna tijela provedu "primjerenu istragu ratnih zločina", piše Hina.

"Oni koji počine takve (zločine) moraju za to odgovarati. To nije samo nesreća. To je ciljana strategija teroriziranja civila i svih onih koji se nađu na putu ostvarenja njihovih vojnih ciljeva", rekao je američki šef diplomacije.

Time je Kerry zaoštrio ton nakon što je Washington nedavno službeno prekinuo dijalog s Moskvom o uspostavi primirja u Siriji.

Kerry je konferenciju za novinare održao s francuskim kolegom Jean-Marcom Ayraultom koji je doputovao u Washington nakon posjeta Moskvi, a obim je prijestolnicama predstavio nacrt rezolucije o Siriji namijenjen Vijeće sigurnosti UN-a.

Taj tekst, o kojemu bi zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a mogle glasati već u subotu, predviđa prekid vatre u Alepu kako bi se omogućio dostup humanitarne pomoći opkoljenom stanovništvu, prenosi Fena.

Ayrault je rekao da je glasovanje VS-a "trenutak istine". "Sutra će biti trenutak istine za sve članice Vijeća sigurnosti", rekao je. "Pitanje će biti samo želite li primirje u Alepu ili ne. A pitanje će prije svih biti upućeno našem ruskom partneru", rekao je Ayrault.

Kako se čini, Rusiji je francuski prijedlog o primirju u Alepu neprihvatljiv jer sadrži brojne neprihvatljive točke i politizira pitanje humanitarne pomoći, javile su ruske agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close