Hitan prekid vatre

SAD: Stojimo uz Izrael, ali...

"Mislim da bi to poslalo snažnu poruku, snažan signal", rekao je on u srijedu za saudijski medij Al Hadath.
Vijesti / Svijet | 21. 03. 2024. u 07:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su pripremile nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se poziva na "trenutni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca" u Pojasu Gaze, rekao je državni tajnik Antony Blinken.

Diplomat je to izjavio tijekom turneje po Bliskom istoku koja će uključivati zaustavljanje u Izraelu.

Ključni saveznik Izraela, Sjedinjene Države stavile su veto na prethodna glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o gotovo šestomjesečnom ratu, prigovarajući posljednji put u veljači na korištenje izraza "neposredno" u nacrtu koji je podnio Alžir.

Poslednjih tjedana, međutim, Washington je pojačao pritisak na svog saveznika, istovremeno insistirajući da Hamasovi militanti moraju odmah osloboditi taoce koje su militanti uhvatili tijekom napada na Izrael 7. listopada.

"Pa, u stvari, mi zapravo imamo rezoluciju koju smo iznijeli upravo sada pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda koja poziva na hitan prekid vatre vezan za oslobađanje talaca, i nadamo se da će zemlje to podržati", rekao je Blinken u Saudijskoj Arabiji.

"Mislim da bi to poslalo snažnu poruku, snažan signal", rekao je on u srijedu za saudijski medij Al Hadath.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će uništiti Hamas kao odmazdu za napade 7. listopada.

"Naravno, mi stojimo uz Izrael i njegovo pravo da se brani... ali u isto vrijeme, imperativ je da civili koji su u opasnosti i koji tako strašno pate – da se fokusiramo na njih, da učinimo da su oni prioritet, zaštita civila, pružanje humanitarne pomoći", rekao je Blinken.

Američki dužnosnici pregovarali su o alternativnom tekstu otkako su krajem veljače blokirali alžirski nacrt rezolucije kojom se poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Gazi.

Ta alternativa, fokusirana na podršku šestosedmičnom primirju u zamjenu za oslobađanje talaca, imala je male šanse da dobije odobrenje, prema diplomatskim izvorima.

Kopirati
Drag cursor here to close