Vrijedne 535 milijuna dolara

SAD prodaje Finskoj raketne sustave

Finska s Rusijom dijeli granicu od gotovo 1300 kilometara.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2022. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena odobrila je potencijalnu prodaju navođenih višecijevnih raketnih sustava Finskoj u vrijednosti od približno 535 milijuna dolara, objavio je State Department.

Odobrenje dolazi dok Finska čeka odobrenje Turske i Mađarske da se pridruži NATO-u, piše CNN. Potez Helsinkija da se pridruži sjevernoatlantskom savezu potaknut je ruskom invazijom na Ukrajinu. Finska s Rusijom dijeli granicu od gotovo 1300 kilometara.

"Ova predložena prodaja poduprijet će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti partnera od povjerenja, koji je važna snaga za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi. Od vitalne je važnosti za nacionalni interes SAD-a pomoći Finskoj u razvoju i održavanju snažne i spremne sposobnosti samoobrane", stoji u obavijesti State Departmenta.

"Finska namjerava upotrijebiti ove obrambene kapacitete za povećanje svojih nacionalnih zaliha, jačajući kopnene i zračne obrambene sposobnosti na sjevernom krilu Europe. Povećanje nacionalnih zaliha ključno je za obranu Finske zbog pogoršane sigurnosne situacije u Europi", navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close