Pet godina stanke

SAD ponovo izdaje vize na Kubi

Američke vizne i konzularne službe na Kubi zatvorene su 2017. godine nakon što je osoblje američkog veleposlanstva imalo niz zdravstvenih problema
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2023. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjeljenje za konzularne poslove i izdavanje viza Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kubi ponovo je počelo s radom nakon petogodišnje stanke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Veleposlanstvo je krajem prosinca priopćio da će započeti potpunu obradu imigrantskih viza u diplomatskoj ustanovi od 4. siječnja, a neimenovani glasnogovornik State Departmenta potvrdio je da je proces nastavljen.

Američke vizne i konzularne službe na Kubi zatvorene su 2017. godine nakon što je osoblje američkog veleposlanstva imalo niz zdravstvenih problema. Oboljeli su imali glavobolje, vrtoglavice, mučninu i druge simptome koji su povezani s traumatskim ozljedama mozga. Desetine slučajeva ostalo je neriješeno i pod aktivnom je istragom, a slični slučajevi prijavljivani su i u Aziji i Europi.

Odjeljenje će se za početak fokusirati na obradu zahtjeva za vizu članova porodica pojedinaca koji žive u SAD-u, priopćilo je veleposlanstvo 30. prosinca.

Kubanci, koji su željeli legalno emigrirati u SAD, morali su posljednjih godina ići u treće zemlje kako bi nastavili s procesom, dok su SAD smanjile svoje diplomatske aktivnosti u toj otočnoj državi.

Odluka da se nastavi s obradom viza u Havani dolazi u trenutku kada se SAD suočava s masovnom migracijom iz Latinske Amerike.

Kopirati
Drag cursor here to close