Izvješće

SAD, Poljska i Mađarska nalaze se na listi 'demokracija koje nazaduju'

Švedski istraživački centar upozorio je da se SAD i neke istočne članice EU suočavaju s padom građanskih sloboda i drugih sloboda.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2021. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnoge demokratske vlade nazaduju, dok autokratski režimi postaju "još drskiji u represiji", navodi se u godišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za demokraciju i izbornu pomoć (International IDEA).

U izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, utvrđeno je da se broj nazadujućih demokracija udvostručio u proteklom desetljeću, a posebno se spominje situacija u Sjedinjenim Državama, kao i zemljama Europske unije poput Mađarske, Poljske i Slovenije.

Švedski istraživački centar upozorio je da se SAD i neke istočne članice EU suočavaju s padom građanskih sloboda i drugih sloboda. U isto vrijeme, u Aziji, prvenstveno autoritarni režim u Kini baca sve veću sjenku na ostatak svijeta.

''Pandemija je proširila već postojeći jaz između demokracija s visokim performansama u zapadnoj Europi i onih slabijih u središnjoj i istočnoj Europi ''rekao je Sam Van Der Staak, šef Međunarodnog Instituta IDEA za Europu.

On navodi da će ta podjela i dalje predstavljati izazov za jedinstvo Europe, budući da se kontinent također suočava s većim vanjskim pritiskom nedemokratskih supersila.

''Ali njena povećana demokratska izolacija također predstavlja mogućnosti za veću integraciju i suradnju, jer je Europa primorana da vrijednost demokracije vrednuje kao jezgro svoje temeljna snage'' navodi Van Der Staak.

Kopirati
Drag cursor here to close