Obljetnica

22. godine od napada 11. rujna: Dan koji je promijenio svijet

Jedanaestog rujna 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Qaide na New York i Washington
Vijesti / Svijet | 11. 09. 2023. u 11:01 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države (SAD) danas nizom prigodnih programa obilježavaju 22. obljetnicu terorističkih napada koji su se dogodili 11. rujna 2001. godine, a tijekom kojih je ubijeno oko 3.000 ljudi kada su teroristi Al Qaide napali financijske i političke centre.

Bio je to dan koji je promijenio svijet u svakom smislu te riječi.

 

Jedanaestog rujna 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Qaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Qaide s četiri oteta putnička zrakoplova na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji. U dva napada poginulo je oko 3.000 osoba.

Borba protiv Al-Qaide i Osame bin Ladena u Afganistanu počela je nepunih mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen deset godina kasnije, 11. svibnja 2011. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close