100 milijuna dolara

SAD obećale pomoć Sudanu i susjednim zemljama

USAID je rekao da izdvaja 50 milijuna dolara za potrebe unutar Sudana, kao i 22 milijuna dolara za Južni Sudan, 17 milijuna dolara za Čad i 6 milijuna dolara za Egipat.
Vijesti / Svijet | 19. 05. 2023. u 17:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države obećale su u petak 103 milijuna dolara za Sudan i susjedne zemlje za podršku raseljenim osobama nakon što su borbe koje traju već mjesec dana između vojske i paravojnih snaga izazvale humanitarnu krizu.

Samantha Power, šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavila je novu pomoć prilikom njene posjete Čadu, koji je prije najnovijih borbi već primio oko 600.000 izbjeglica, uglavnom iz Sudana, javlja AFP.

USAID je rekao da izdvaja 50 milijuna dolara za potrebe unutar Sudana, kao i 22 milijuna dolara za Južni Sudan, 17 milijuna dolara za Čad i 6 milijuna dolara za Egipat.

Svjetski program za hranu

U Čadu će pomoć ići preko UN-ovog Svjetskog programa za hranu kako bi se osigurala pomoć u hrani i novcu za više od 135.000 ljudi, uključujući novopristigle izbjeglice iz Sudana.

Ujedinjeni narodi rekli su u srijedu da će biti potrebno 3,03 milijarde dolara za pružanje hitne pomoći Sudanu, kao i za više od milijun ljudi za koje se očekuje da će ove godine pobjeći u susjedne zemlje.

Teško stanje

USAID je naglasio da je Čad već pogođen velikim valon izbjeglica, dok Južni Sudan se nosi s vlastitom unutrašnjom humanitarnom katastrofom.

"Sukob u Sudanu prisiljava humanitarne partnere u cijeloj regiji da donesu teške odluke o tome kako riješiti složene potrebe s ograničenim resursima", stoji u prioćenju USAID-a.

Kopirati
Drag cursor here to close