Pristupanje u NATO

SAD nudi garanciju Švedskoj i Finskoj

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2022. u 08:20 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države čvrsto su uvjerene da mogu otkloniti svaki razlog za zabrinutost za sigurnost Švedske i Finske u razdoblju nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO, a prije nego što budu primljene u savez, priopćila je Bijela kuća.

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja, koji bi mogao trajati i do godinu dana, sve dok ga ne odobri svih 30 članica NATO-a. ''Čvrsto vjerujemo da ćemo pronaći načina da otklonimo svaki razlog za zabrinutost koji bi te zemlje mogle imati u razdoblju između podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u i službenoga ulaska u savez'', rekla je na brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga mjeseca donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u srijedu da je dobila sigurnosna jamstva, ali nije iznosila pojedinosti.

Švedski ministar obrane prošloga je mjeseca rekao da bi zahtjev mogao izazvati niz reakcija iz Rusije, uključujući kibernetičke napade i hibridno ratovanje – poput propagandnih kampanja – kako bi narušila švedsku sigurnost.

Kopirati
Drag cursor here to close