Crveno more

SAD: Napadnuti smo

U televizijskom obraćanju glasnogovornik je rekao da su napadi odgovor na zahtjeve jemenskog naroda i pozive islamskog svijeta da se zauzmu za palestinski narod.
Vijesti / Svijet | 04. 12. 2023. u 12:41 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je priopćio da je upoznat s izvješćima o napadima na američki ratni brod i trgovačke brodove u Crvenom moru, dok su jemenski Huti preuzeli odgovornost za napade dronovima i projektilima na izraelske brodove u tom području.

"Upoznati smo s izvješćima o napadima na USS Carney i trgovačke brodove u Crvenom moru i objavit ćemo informacije kad budu dostupne", rekao je Pentagon.

Pokret jemenskih Huta rekao je da je njihova mornarica napala dva izraelska broda, Unity Explorer i Number 9, naoružanim dronom i mornaričkim projektilom.

Glasnogovornik vojske militanata rekao je da su dva broda naciljana nakon što su se oglušila na upozorenja, iako nije pojašnjeno.

U televizijskom obraćanju glasnogovornik je rekao da su napadi odgovor na zahtjeve jemenskog naroda i pozive islamskog svijeta da se zauzmu za palestinski narod.

Glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da dva broda, za koje jemenski Huti tvrde da su ih napali u Crvenom moru u nedjelju, nemaju nikakve veze s državom Izrael.

Do napada je došlo nakon niza drugih napada u bliskoistočnim vodama otkad je izbio rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas 7. listopada.

Huti, saveznici Irana, prošli su mjesec oteli teretni brod koji se povezuje s Izraelom. Skupina koja kontrolira većinu jemenske crvenomorske obale, ranije je ispaljivala balističke projektile te ciljala Izrael naoružanim dronovima, obećavši napade na još izraelskih brodova.

Kopirati
Drag cursor here to close