Ponovili predanost obrani Izraela

SAD premješta snage na Bliskom istoku da se pripreme za iranski napad na Izrael

Pentagon šalje nosač zrakoplova koji može presresti projektile u Crveno more kao upozorenje Teheranu
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2024. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD je premjestio više svojih vojnih snaga na Bliski istok kako bi se pripremio za ono za što dužnosnici vjeruju da bi mogao biti 'neposredan' udar Irana na Izrael.

Pentagon pojačava svoju prisutnost u regiji. Nosač zrakoplova USS Dwight Eisenhower poslan je u Crveno more kao upozorenje Teheranu i kako bi zaštitio američko osoblje ako se nasilje proširi, sugerira više izvješća. Američki dužnosnici strahuju da bi stotine bespilotnih letjelica i deseci projektila mogli biti korišteni kao odmazda za napad 1. travnja na zgradu u blizini iranskog veleposlanstva u Damasku, u Siriji.

USS Dwight Eisenhower mogao bi presresti projektile i dronove koje bi ispalio Iran. Bijela kuća u petak nije htjela ići tako daleko da kaže da je napad 'neposredan', umjesto toga prijetnju je nazvala 'održivom'.

"Još uvijek smatramo da je potencijalna prijetnja od strane Irana ovdje stvarna, održiva, svakako vjerodostojna i promatramo je što pomnije možemo", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby novinarima u petak na Zoomu.

Kirby je dodao da su SAD u 'stalnoj komunikaciji s izraelskim kolegama kako bi bili sigurni da se mogu obraniti od takve vrste napada.'

Glasnogovornik NSC-a nije iznio detalje o mogućem trenutku takvog napada.

U četvrtak, američko veleposlanstvo u Jeruzalemu nije izričito spomenulo Iran, ali je izdalo upozorenje službenicima vlade. 'Zbog velikog opreza, službenicima američke vlade i članovima njihovih obitelji zabranjeno je osobno putovanje izvan šireg područja Tel Aviva, … Jeruzalema i Be'er Sheve do daljnjega', stoji u sigurnosnom upozorenju.

U napadu u Damasku 1. travnja ubijena su dva visoka člana Islamske revolucionarne garde i pet drugih časnika, rekao je Iran. Izrael tek treba javno preuzeti odgovornost.

Washington Post je u četvrtak izvijestio da su visoki dužnosnici Pentagona bili frustrirani što SAD nisu upozorile Izrael prije izvođenja zračnog napada u Damasku.

Tri neimenovana američka dužnosnika izjavila su za novine da su ministar obrane Lloyd Ausin i drugi visoki dužnosnici obrane vjerovali da je Izrael trebao obavijestiti Pentagon prije napada zbog implikacija koje je udar imao na pripadnike američke vojske u regiji.

Da je SAD dobio upozorenje, Pentagon bi mogao povećati obrambene sposobnosti kako bi izdržao iransku odmazdu, rekli su izvori.

Kopirati
Drag cursor here to close