Rat prestaje 27. veljače

SAD i Rusija usvojile tekst o prekidu vatre u Siriji

Vijesti / Svijet | 22. 02. 2016. u 19:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

State Department je priopćio da je objavljeno zajedničko priopćenje s Rusijom u vezi s uvjetima o prekidu sukoba u Siriji u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. veljače.

Kako je napisano u priopćenju, primirje će se odnositi "na sve strane koje su dio Sirijskog konflikta", obvezujući ih da poštuju sve točke dogovora.

U tekstu je naglašeno da bi sve strane na koje se dogovor odnosi trebale pokazati svoju "volju da zajednički sudjeluju u prekidu vatre kako bi se zaustavio neprijatelj" najkasnije do 12:00 sati, 26. veljače.

Također, između Rusije i SAD-a je dogovorena razmjena informacija, uključujući ključne informacije o teritoriji koju zauzimaju pripadnici tzv. Islamske države i drugih militantskih grupa.

"Zadovoljan sam da vidim konačni dogovor postignut danas oko prekida neprijateljstava u Siriji i ovom prilikom pozivam sve strane da ga prihvate i u potpunosti ispoštuju", rekao je američki državni tajnik John Kerry u priopćenju.

Naveo je da će spomenuti dogovor dati podršku i političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda.

"Ako se implementira i ispoštuje, ovo primirje ne samo da će dovesti do smanjenja nasilja nego će proširiti dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći opkoljenim područjima te dati podršku političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda", rekao je Kerry.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close