dogovor je dobro došao

SAD i Rusija postigle dogovor o Siriji

Vijesti / Svijet | 10. 09. 2016. u 09:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i SAD su objavile dogovor o Siriji koji počinje ''obustavom sukoba'' od zalaska sunca u ponedjeljak, prenosi BBC.

Prema ovom planu, sirijska vlada će obustaviti borbene misije u određenim područjima pod kontrolom opozicije.

Rusija i SAD će uspostaviti zajednički centar u cilju borbe protiv džihadističkih grupa, uključujući takozvanu Islamsku državu.

Ovo priopćenje je uslijedilo nakon razgovora između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i njegovog ruskog kolege Sergeija Lavrova.

Ovaj plan zahtijeva i od režima i opozicije da ''ispune svoje obveze'', rekao je Kerry u Ženevi.

Opozicija je navela da je spremna poštivati ovaj plan, rekao je, pod uslovom da sirijska vlada ''pokaže svoju ozbiljnost''.

Lavrov je rekao da je Rusija informirala sirijsku vladu o dogovoru i da je sirijska vlada ''spremna da ga ispuni''.

Ovaj sporazum također omogućava pristup humanitarnih organizacija.

''Obustava sukoba zahtijeva pristup svim okupiranim i teško pristupačnim područjima, uključujući Aleppo'', rekao je Kerry.

Sedam dana nakon početka obustave sukoba, Rusija i SAD će uspostaviti ''zajednički centar za implementaciju'' u cilju borbe protiv ISIL-a i još jedne grupe, Jabhat Fateh al-Sham.

Lavrov je rekao da bi zajednički centar za implementaciju omogućio ruskim i američkim snagama da ''razdvoje teroriste od umjerene opozicije''.

Rekao je da će rusko i američko ratno zrakoplovstvo izvesti koordinirane napade protiv ove dvije grupe i da u nekim područjima te akcije neće uključivati sirijsko ratno zrakoplovstvo.

Dogovor koji su objavile Sjedinjene Američke Države i Rusija, kao kopredsjedatelji Međunarode grupe za podršku Siriji, o ponovnom uvođenju obustave sukoba u Siriji je dobrodošao, priopćio je Ured visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini.

''Sve strane u konfliktu, osim grupa označenih kao terorističke organizacije od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, sada moraju osigurati efikasnu implementaciju tog dogovora, u cilju uspostavljanja obustave sukoba, okončanja svih okupacija i dozvoljavanja kontinuiranog pristupa humanitarnoj pomoći širom zemlje onima kojima je potrebna, te napredak u problematici zatočenika i nestalih osoba'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close