Uzburkano more

Nastavlja se demonstracija vojne sile moćnih mornarica

Nakon zajedničkih patrola Kine i Rusije u regiji, mornarice Sjedinjenih Američkih Država i Japana izvode vojne vježbe u spornim vodama Južnog kineskog mora.
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2021. u 16:49 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zajedničkih patrola Kine i Rusije u regiji, mornarice Sjedinjenih Američkih Država i Japana izvode vojne vježbe u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Video: China and Russia conduct joint naval drills in Sea of Japan

Južno kinesko more je dio Kineskog mora i rubno more Tihog oceana u Aziji. U priopćenju američke pacifičke flote navodi se da japanske pomorske snage i udarna grupa američke mornarice izvode bilateralne operacije u Južnom kineskom moru.

"Mornarice SAD-a i Japana provode operacije pomorske sigurnosti, koje uključuju zračne operacije, koordiniranu taktičku obuku između površinskih i zračnih postrojbi, vježbu punjenja goriva na moru i vježbe pomorskih udara", ističe se u priopćenju.

Dan Martin, zapovjednik američke mornarice, istaknuo je da su ove bilateralne operacije ključna komponenta u kolektivnoj pomorskoj spremnosti.

“Indo-Pacifik je dinamična regija i nastavljajući izvođenje rutinske operacije s našim saveznicima i partnerima unutar međunarodnih voda i zračnog prostora, demonstriramo našu nepokolebljivu predanost poštivanju međunarodnog prava, na moru i u zraku, kao i osiguravanju uvjeta da sve zemlje mogu učiniti isto bez bilo kakvog straha“, kazao je Martin.

Prošli tjedan kineska i ruska vojska izvele su zajedničke patrole i održale prvi zajednički prolazak kroz tjesnac Cugaru u japanskom arhipelagu.

Cugaru je moreuz između otoka Honshu i Hokkaido. Nalazi se u sjevernom Japanu i povezuje Japansko more s Tihim oceanom.

Službeni Peking odbija priznati prisustvo SAD-a u regiji, nazivajući to kao ''uplitanje izvana''.

Kopirati
Drag cursor here to close