Demokratske vrijednosti

SAD i Brazil zajedno će raditi na obnovi demokracije u Venezueli, Kubi i Nikaragvi

U izjavi za novinare Pompeo je rekao da te tri zemlje ne dijele demokratske vrijednosti koje povezuju SAD i Brazil.
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2019. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Mike Pompeo razgovarao je u srijedu s novom brazilskom desničarskom vladom o ponovnoj uspostavi demokracije u Venezueli, na Kubi i u Nikaragvi, zajedničkom naporu protiv, kako je kazao, autoritarnih režima u Latinskoj Americi.

Pompeo i brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo razgovarali su o jačanju suradnje u regiji, na sastanku u Brasiliji nakon inauguracije novog brazilskog predsjednika, krajnjeg desničara Jaira Bolsonara, piše Hina.

Razgovarali su o "potpori narodima u Venezueli, na Kubi i u Nikaragvi u obnovi demokratske vladavine i njihovih ljudskih prava", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

Pompeo se poslije sastao s Bolsonarom i također spomenuo pitanje "jačanja demokratskog upravljanja i ljudskih prava" u tim trima zemljama.

U izjavi za novinare Pompeo je rekao da te tri zemlje ne dijele demokratske vrijednosti koje povezuju SAD i Brazil.

"Imamo priliku zajedno raditi protiv tih autoritarnih režima", rekao je na konferenciji za novinare.

Pompeo nije iznio pojedinosti o tome kako SAD planira jačati pritisak na te zemlje da provedu demokratske promjene. Nije odgovorio na novinarsko pitanje je li vojna intervencija opcija.

Više od tri milijuna Venezuelaca pobjeglo je iz zemlje pred hiperinflacijom i nestašicama hrane i lijekova. Većinu migranata primile su susjedne zemlje poput Brazila i Kolumbije.

SAD je Venezueli uveo sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close