McDonald's

SAD: Djeca od 10 godina radila u McDonaldsu do 2 ujutro

Istražitelji su također utvrdili da je dvoje 10-godišnje djece bilo zaposleno, ali ne i propisno plaćeno te da su ponekad su radili i do 2 ujutro.
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2023. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvoje 10-godišnje djece radilo je u McDonalds restoranu brze prehrane u američkom Louisvilleu, ponekad i do 2 ujutro, priopćilo je američko Ministarstvo rada, a prenosi CNN.

Otkriće je dio istrage o kršenju Zakona o dječjem radu na jugoistoku SAD-a. Agencija je također otkrila da je u 60 McDonalds restorana u Kentuckyju, Indiani, Marylandu i Ohiju.

"Zaposleno 305 djece da rade više od zakonski dopuštenih sati i obavljaju poslove zabranjene zakonom za mlade radnike", priopćilo je Ministarstvo rada.

Nepoštivanje propisa

Istražitelji su također utvrdili da je dvoje 10-godišnje djece bilo zaposleno, ali ne i propisno plaćeno te da su ponekad su radili i do 2 ujutro.

Tiffanie Boyd, viša potpredsjednica i glavna direktorica za ljudske resurse u američkom McDonaldsu pokušala je oprati "ljagu" svoje tvrtke: "Ova izvješća su neprihvatljiva, duboko zabrinjavajuća i u suprotnosti su s velikim očekivanjima koja imamo za cijeli McDonalds brend. Posvećeni smo osiguravanju sigurnih radnih mjesta za sve zaposlenike i održavanje usklađenosti sa svim zakonima o radu", tvrdi.

Kazna

Navodno su zaposlena djeca zapravo djeca noćnog menadžera koji su posjećivali svoje roditelje na poslu te im uprava nije odobrila da budu u tom dijelu restorana. McDonalds će dobiti 212 000 dolara kazne zbog kršenja Zakona o radu djece.

"Prečesto poslodavci ne poštuju zakone o dječjem radu koji štite mlade radnike", rekla je Karen Garnett-Civils, direktorica odjela za plaće i satnice državne agencije i dodala: "Ni pod kojim okolnostima desetogodišnje dijete ne smije raditi u kuhinji brze hrane oko vrućih roštilja, pećnica i friteza."

Kopirati
Drag cursor here to close