O suspendiranim razgovorima

SAD će razmotriti priopćenje Sjeverne Koreje

"SAD će neovisno razmotriti što je to priopćeno iz Sjeverne Koreje, te će nastaviti blisko surađivati sa svojim saveznicima", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi Reuters.
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2018. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / Predsjednik Trump

Sjedinjene Države su upoznate s izvještajima južnokorejskih medija da je Sjeverna Koreja suspendirala razgovore na visokom nivou s južnim susjedom, priopćila je u utorak Bijela kuća iz koje najavljuju da će SAD to pitanje neovisno razmotriti.

"SAD će neovisno razmotriti što je to priopćeno iz Sjeverne Koreje, te će nastaviti blisko surađivati sa svojim saveznicima", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja je u utorak izvijestila da je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom, planirane za srijedu, zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te je zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Međukorejski sastanak u srijedu trebao se usredotočiti na planove za provedbu deklaracije objavljene na njihovom summitu 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, među kojima i obećanja da se službeno okonča Korejski rat i teži "potpunoj denuklearizaciji".

Iz State Departmenta pak kažu kako nemaju informacija od Sjeverne Koreje da Pyongyang prijeti otkazivanjem planiranog summita SAD-a i Sjeverne Koreje na kojemu bi se trebali sastati lideri dviju zemalja Donald Trump i Kim Jong-un.

Kim i Trump se trebaju sastati u Singapuru 12. lipnja na summitu koji je donedavno izgledao nemoguć nakon uvreda i prijetnji koje su njih dvojica razmijenili tijekom prošle godine dok je rasla napetost zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnih projektila sposobnih pogoditi Sjedinjene Države.

Pentagon je priopćio da je vojna vježba s Južnom Korejom, koja je počela u ponedjeljak i trebala bi trajati do 25. svibnja, rutinska i ima isključivo obrambeni karakter.

Kopirati
Drag cursor here to close