''Razmjestiti europske trupe''

Ako Rusija napadne Ukrajinu, reagirat će Amerika

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika.
Vijesti / Svijet | 08. 12. 2021. u 08:21 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Europi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je u utorak američki obrambeni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, prenosi Hina.

SAD u Europi ima oko 60 tisuća vojnika.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika. Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu obrambenu pomoć.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Europe. Putin je pritom zatražio pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i razmještati sustave za oružani napad u Rusiji susjednim državama.

Biden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća.

Kremlj je potom objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Washingtona i Moskve, no da će dvojica čelnika nastaviti razgovarati nakon „što su pokazali volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osjetljivim pitanjima koji ozbiljno brinu Moskvu“, kazao je Jurij Ušakov, dužnosnik Kremlja, navodi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close