Rusija zahtijeva objašnjenje

Ruskih 14 pitanja o trovanju špijuna i njegove kćerke

Rusija također zahtijeva objašnjenje kako je Velika Britanija došla do zaključka da nervni agens kojim su Skripaljevi otrovani potječe iz Rusije, prenosi Aljazeera Balkans.
Vijesti / Svijet | 01. 04. 2018. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva zahtijeva od Velike Britanije da odgovori  je li se nervni agens "novičok" ikada proizvodio na teritoriji te države, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U dopisu koje je objavilo rusko Ministarstvo navodi se 14 pitanja u vezi slučaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Kako prenosi TASS, 14. pitanje tiče se nervnog agensa "novičok", odnosno je li ikada razvijan takav agens na teritoriji Velike Britanije.


Rusija također zahtijeva objašnjenje kako je Velika Britanija došla do zaključka da nervni agens kojim su Skripaljevi otrovani potječe iz Rusije, prenosi Aljazeera Balkans.

Između ostalog, Britaniji se postavlja pitanje i zašto je Francuska uključena u istragu u slučaju Skripalj.

Skripalj i njegova kćerka otrovani su nervnim agensom 4. ožujka i od tada se nalaze u kritičnom, ali stabilnom stanju, kako navode britanski mediji.

Rusija je poručila Britaniji da povuče "nešto više od 50" diplomata i tehničkog osoblja nakon spora oko trovanja bivšeg Skripalja i njegove kćerke.

Rusija se već osvetila Britaniji i izbacila 23 britanska diplomata.

London tvrdi da je Moskva odgovorna za taj napad što Rusija odbacuje.

Rusija je izbacila 59 diplomata iz 23 zemlje koje su podržale Britaniju.

Ruske diplomate protjeralo je 16 članica Europske unije, Sjedinjene Američke Države, Kanada, ali i države poput Makedonije i Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne države protjeruju gotovo 130 ruskih diplomata, a Moskva tvrdi kako njen odgovor precizno odražava te odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close