Silovita ofenziva

Ruski napad krstarećim raketama na ciljeve u Siriji

Vijesti / Svijet | 15. 11. 2016. u 12:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sirijski zrakoplovi u utorak su prvi put nakon mjesec dana bombardirali istočni pobunjenički dio Alepa", objavio je Sirijski opervatorij za ljudska prava (SOHR), a ruska vojska pokrenula je veliku ofenzivu protiv ekstremista u pokrajinama Idlib i Homs.

"Režimske snage izvele su zračne napade i bombardirale nekoliko stambenih četvrti istočnog Alepa, prvi puta nakon 18. listopada", rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Rusko i sirijsko zrakoplovstvo prekinulo je napade 18. listopada, tri dana prije primirja koje je, po tvrdnjama Moskve i Damaska trebalo omogućiti izlazak pobunjenika iz istočnog Alepa.

Oko 300.000 ljudi živi pod vladinom opsadom u istočnom Alepu. Izvješća govore da im nedostaju hrana, voda, struja i lijekovi.

Obnova napada na najveći sirijski grad podudara se s pokretanjem velike ruske zračne ofenzive na ekstremističke skupine u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib i zapadnoj Homs.

"Danas smo pokrenuli veliku operaciju na položaje Islamske države (IS) i Fronte Fateh al-Šarm (bivša al-Nusra) u regijama Idlib i Homs", rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodao je da je u ofenzivu uključen nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov koji se nalazi uz sirijsku obalu Sredozemlja.

Po njegovim riječima, u operaciji sudjeluje i ruska fregata Admiral Grigorovič, koja je ispalila krstareće rakete Kalibr.

Kopirati
Drag cursor here to close