Slijedi li reakcija?

Ruske rakete ušle u zračni prostor NATO-a

Sličan incident dogodio se i u listopadu prošle godine, kad su tri projektila lansirana s ruskih brodova u Crnom moru ušla u zračni prostor Moldavije.
Vijesti / Svijet | 10. 02. 2023. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, danas je objavio da su ruski projektili tipa Kalibr prešli državnu granicu Ukrajine s Moldavijom i Rumunjskom i ušle u zračni prostor tih zemalja, prenosi Index.hr.

Rakete su lansirane s ruskih brodova u Crnom moru, dodao je Zalužni. Dvije rakete, tvrdi ukrajinski general, ušle su u zračni prostor Moldavije u 10:18 ujutro po lokalnom vremenu, a u 10:33 i u zračni prostor Rumunjske.

"Nakon toga rakete su opet ušle u zračni prostor Ukrajine na dodirnoj točki granica te tri zemlje", dodao je Žaluzni. Rumunjska je, podsjetimo, članica NATO-a.

Sličan incident dogodio se i u listopadu prošle godine, kad su tri projektila lansirana s ruskih brodova u Crnom moru ušla u zračni prostor Moldavije. Nicu Popescu, šef moldavske diplomacije, tada je objavio da je ruski veleposlanik u Moldaviji pozvan na razgovor kako bi objasnio ulazak ruskog projektila u zračni prostor te zemlje.

Rumunjska potvrdila: Detektirali smo ruski projektil, nije ušao u naš zračni prostor

Rumunjsko ministarstvo obrane objavilo je da su njihovi nadzorni sustavi detektirali krstareći projektil lansiran s ruskog ratnog broda u blizini Krima. No, navode kako projektil koji je ušao u zračni prostor Moldavije nije dosegao zračni prostor Rumunjske.

Moldavija potvrdila: Projektil ušao u naš zračni prostor

Ministarstvo obrane Moldavije potvrdilo je da je projektil jutros ušao u zračni prostor te zemlje. "Jutros u 10:18 projektil je ušao u zračni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mocra u regiji Transnistrija te kasnije iznad grada Cosauti u okrugu Soroca. Kretao se prema Ukrajini", stoji u priopćenju moldavskog ministarstva obrane.

"Ministarstvo obrane i druge službe moldavskih vlasti pažljivo motre situaciju u regiji te oštro osuđuju kršenje suvereniteta zračnog prostora Republike Moldavije", navodi se u priopćenju, u kojem se ne navodi eksplicite da se radilo o ruskom projektilu, ali je zbog incidenta na razgovor pozvala ruskog veleposlanika.

Rumunjska se još uvijek nije oglasila o ukrajinskim navodima da su ruski projektili ušli u zračni prostor te zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close