sirija

Ruska vojska počela razgovore o prekidu vatre s pobunjeničkim grupama

Vijesti / Svijet | 24. 02. 2016. u 21:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska vojska je priopćila u srijedu da je počela razgovore o prekidu vatre s pobunjeničkim grupama u pet regija u Siriji, dok primirje po modalitetima koje su definirali Moskva i Washington treba stupiti na snagu u petak u 22.00 sata po srednjoeuropskom vremenu.

''Ruski vojnici već rade s predstavnicima pobunjeničkih grupa u raznim mjestima pokrajina Hama, Homs, Latakija, Damask i Deraa'',rekao je u priopćenju glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konačenkov, ne precizirajući imena grupa.

Da bi se upotpunio ovaj posao, Ministarstvo je uspostavilo "centar koordinacije za prekid vatre" kojeg čini pedesetak osoba, rekao je on. "U tijeku dva posljednja dana, centar je već primio desetke poziva s konkretnim mjestima" gdje će biti primijenjen prekid vatre, precizirao je on i dodao da je svaki poziv "pažljivo provjeravan".

Centar distribuira u cijeloj Siriji jedan broj telefona i email adresu, namijenjene za primanje poziva predstavnika lokalnih vlasti i naoružanih grupa koje žele prekinuti neprijateljstva i započeti mirovne pregovore, objasnio je on.

''Paralelno, ruska vojska je prenijela podatke i informacije Sjedinjenim Američkim Državama kao što je to predviđeno rusko-američkim sporazumom koji se odnosi na prekid vatre u Siriji'', rekao je general Konačenkov.

Moskva nastavlja diplomatsku ofanzivu u pogledu poštivanja primirja, čije modalitete su utvrdile Rusija i Sjedinjene Američke Države te potvrdila da će učiniti "sve što je neophodno" da režim iz Damaska prekine borbe.

Vladimir Putin je rekao kako se nada da će Sjedinjene Američke Države, koje podupiru pobunjeničke grupe, učiniti “istu stvar” kao i oni.

Kopirati
Drag cursor here to close