Razmišljaju

Putin pozitivan - Ukrajincima lakše do državljanstva

Razmišljamo da pojednostavimo postupak davanja državljanstva svim Ukrajincima, a ne samo stanovnicima luhanske i donecke republike - rekao je Putin novinarima
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2019. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva razmišlja da svim Ukrajincima olakša dobivanje ruskog državljanstva, rekao je u subotu u Pekingu predsjednik Vladimir Putin.

''Razmišljamo da pojednostavimo postupak davanja državljanstva svim Ukrajincima, a ne samo stanovnicima luhanske i donecke republike'', rekao je Putin novinarima, smjerajući na separatističke republike na ukrajinskom istoku koje međunarodna zajednica ne priznaje.

Rusija je još u srijedu objavila da je olakšala stjecanje ruskog državljanstva stanovnicima pobunjenih područja u Ukrajini, što su osudili Kijev i neke zapadne zemlje koji su tu odluku ocijenili napadom na suverenitet te bivše sovjetske republike.

Ruski predsjednik je u subotu ponovo progovorio o toj mjeri, dodajući da će njegova zemlja ispuniti 'sve obveze prema novim ruskim državljanima'.

''Kada dobiju rusku putovnicu, stanovnici na istoku Ukrajine će primati socijalnu pomoć, mirovine, povišice i sve što im pripada'', rekao je, dodajući da te isplate neće opteretiti ruski proračun jer su 'uračunate'.

Usto je rekao da će stanovnici na tim područjima 'u načelu moći' istodobno primati rusku i ukrajinsku mirovinu.

Putin je takvu odluku branio na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, nakon svog prvog susreta na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u Vladivostoku, na ruskom dalekom istoku, piše Hina.

Subotnja vijest o davanju ruskog državljanstva svim Ukrajincima potaknula je kritike iz Ukrajine.

''Rusija želi pojačati eskalaciju i kaos u Ukrajini i nastavlja mrsiti pravila igre'', objavio je u subotu na Twitteru Dmitro Kubela, stalni ukrajinski predstavnik u Vijeću Europe.

Kijev je pak pozvao Vijeće Europe da poduzme korake kako bi spriječilo Rusiju da provede svoju nakanu.

Kopirati
Drag cursor here to close