Poruka svijetu

Rusija upozorava na opasnost od građanskog rata u Afganistanu

Postoji "opasnost od ponovnog izbijanja građanskog rata u Afganistanu", rekao je u ponedjeljak Peskov, a prenosi agencija Interfax.
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2021. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija smatra da u Afganistanu postoji opasnost od izbijanja građanskog rata, no glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je rekao da se ne kani miješati.

Postoji "opasnost od ponovnog izbijanja građanskog rata u Afganistanu", rekao je u ponedjeljak Peskov, a prenosi agencija Interfax.

"Naravno, nitko se ne namjerava miješati u ove događaje", odgovorio je Peskov na pitanje o mogućoj ruskoj intervenciji u sukobu. No kazao je i da trenutačna situacija predstavlja "dodatnu opasnost i prijetnju".

Rusija sa zabrinutošću prati trijumfalno napredovanje talibana u Afganistanu. Među ostalim strahuje da bi borci iz srednje Azije mogli prodrijeti na bivši sovjetski teritorij.

Moskva je dugo bila angažirana na pregovorima s talibanima koji su prije nešto više od tjedan dana preuzeli vlast u Afganistanu.

Po podacima ruske državne tvrtke za izvoz oružja Rosoboronexport, zbog afganistanske bi se krize mogla povećati potražnja za ruskim oružjem.

"No ako bude trebalo susjednim zemljama ili našim partnerima ... spremni smo odgovoriti", rekao je direktor Rosoboronexporta Aleksander Mikejev.

Novinska agencija RIA  je u ponedjeljak prenijela izjavu zamjenika ruskog premijera da je Rusija spremna svoje saveznike iz Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Tadžikistana i Kirgistana) koji graniče s Afganistanom opskrbiti oružjem i drugom vojnom opremom po posebnim niskim cijenama, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close