Službene vijesti

Rusija: U Ukrajini smo ubili 74 plaćenika iz Hrvatske

"Rusko ministarstvo obrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini", objavili su na svojim web stranicama.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2022. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska "plaćenika".

Ministarstvo obrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

"Rusko ministarstvo obrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini", objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajinu od 24. veljače, dakle od početka ruske invazije, stigla 204 hrvatska državljana. Od toga, tvrdi rusko ministarstvo obrane, 74 su ubijena, 51 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo obrane, Hrvatska je četvrta po redu zemlja po broju ubijenih "plaćenika". Prva je Poljska s 378, druga je Rumunjska sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

Ovi podaci nisu neovisno provjereni.

Zasad je poznato da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin, a jedan je ranjen te se vratio u Zagreb na liječenje.

O ovim podacima ruskog ministarstva oglasio se i hrvatski ministar Gordan Grlić-Radman.

"Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini, gospođa Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin", rekao je Grlić-Radman za Jutarnji.

Kratko se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova.

"MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi", naveli su u MVEP-u, piše Jutarnji.

Kopirati
Drag cursor here to close