Rusija u potpunosti drži samo Krim

Rusija u potpunosti drži samo Krim

Vijesti / Svijet | 20. 09. 2022. u 13:21 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske snage ponovo su uspostavile potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka u istočnoj regiji Lugansk i sada se spremaju ponovo zauzeti cijelu pokrajinu, rekao je ukrajinski guverner Luganska Serhij Gaidi.

Ukrajinski brzi protunapad na istoku znači da je Krim, koji je Rusija anektirala 2014., sada jedina ukrajinska regija koju Rusija u potpunosti kontrolira.

Referendumi

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u utorak da bi, ako ukrajinske ocijepljene regije glasuju za pridruživanje Rusiji, to Moskvi omogućilo da iskoristi svoje vojne sposobnosti u potpunosti u regiji Donbas.

On je rekao da bi ''glasački listići u takozvanim republikama Donjeck i Lugansk za integraciju u Rusiju pomogli u zaštiti stanovnika regije istočne Ukrajine'', navodi Fena.

''Zadiranje u ruski teritorij je zločin i ako se počini, to vam omogućuje da upotrijebite svu moguću silu u samoobrani'', napisao je Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti na društvenim mrežama.

''U ovom trenutku nema izgleda za političko-diplomatsko rješenje situacije u Ukrajini'', izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

''U ovom trenutku takvi izgledi se ne vide'', rekao je Peskov za Interfaks govoreći o mogućnostima rješavanja situacije u Ukrajini političko-diplomatskim putem, prenosi Al Jazeera.

Separatisti u Donecku i Luhansku traže da se brzo održe referendumi o priključenju Rusiji u svjetlu ukrajinske protuofenzive koja je dovela do značajnih teritorijalnih dobitaka za Kijev, sugerirajući da bi zbog toga Moskva mogla snažnije se angažirati u ratu.

Nova linija

Rusija je svoju invaziju djelomično opravdala navodeći potrebu za "oslobađanjem" regija Donecka i Luhanska, piše Hina.

U početku je ruska vojska uspjela osvojiti velike dijelove istočne i južne Ukrajine. Međutim, nedavno je Kremlj doživio težak poraz, a ruske su se postrojbe potpuno povukle iz područja oko drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva nakon ukrajinske ofenzive.

Nova linija bojišnice koju su ruske trupe sada žurno izgradile duž rijeka Oskil i Severski Donjec također se koleba pod naletima ukrajinskih snaga, a probijanje te linije fronta omogućilo bi Ukrajincima zauzimanje dijelova Luhanska.

Krim

Zbog ofenzive su separatisti pozvali na održavanje referenduma o pridruženju Rusiji, usprkos činjenici da ruske postrojbe ne kontroliraju cijeli teritorij tih oblasti.

Moskva je anektirala Krim nakon sličnog referenduma 2014. koji nije međunarodno priznat.

Međutim, Kremlj se nada da će jače mobilizirati rusko stanovništvo - moguće čak i proglašavanjem izvanrednog stanja.

Ruska vojska u Ukrajini pati od nedovoljnog broja vojnika. Angažirana profesionalna vojska nema dovoljno resursa za rat koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom", ocjenjuje dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close